Indijski parlament izglasao veću vlast nad Kašmirom

Vestionline, Tanjug
0
Pixabay.com

Parlament Indije usvojio izglasao je danas reorganizaciju i novu klasifikaciju država Džamu i Kašmir, čime će vlada u Nju Delhiju imati veću vlast nad tim spornim regionom sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Zakon koji je usvojio Donji dom indijskog parlamenta promeniće administrativni status Džamu i Kašmira iz države u saveznu teritoriju, prenosi CNN.

U indijskom sistemu vlade država imaju značajna ovlašćenja kada je reč lokalnim pitanjima, ali kada je reč o saveznim teritorijama Nju Delhi ima više uticaja.

Prema zakonu, koji je usvojen sa 370 za i 70 glasova protiv, udaljeni planinski region Ladak, koji je trenutno deo Džamu i Kašmira, biće odvojen i pretvoren u saveznu teritoriju.

Gornji dom indijskog parlamenta usvojio je novi zakon juče.

Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u delu Kašmiru pod vlašću Nju Delhija izdali upozorenje zbog mogućeg napadi ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad delom te nemirne oblasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here