Interpol izdao poternicu za Kapetanom Draganom

0

Usled strahovanja da je kapetan Dragan možda uspeo da "prođe kroz policijsku mrežu" vlada Srbije je potvrdila da će ukoliko se pojavi u toj zemlji biti i procesuiran.

 

 

Vasiljković je poslednji put viđen 29. marta kada je bio u zgradi Višeg suda, ali je nestao posle donošenja odluke 30. marta da može biti izručen u Hrvatsku, gde bi bio suočen sa optužbama koje ga terete za ratne zločine počinjene tokom građanskog rata.

 

Portparol australijske savezne policije rekao je juče da hrvatske, a ne australijske vlasti treba da upute zahtjev za hapšenje Vasiljkovića, koji je poznat i kao Danijel Sneden, na osnovu potjernice izdate 2006. godine od suda u Šibeniku.

 

Hrvatski nalog za hapšenje objavljen je pošto je australijski dnevnik "Australijen" pisao da se Vasiljković vratio u Pert gde radi kao instruktor golfa. Hrvatska vlada je potvrdila da bi Vasiljković, ukoliko pobegne iz Australije, mogao da bude van domašaja njihovog pravosuđa.

Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u leto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine. Vasiljković negira sve optužbe.

 

Zamenik glavnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da ukoliko se Vasiljković pojavi u Srbiiji da će biti odmah biti izveden pred tužioca. Prema njegovim rečima, slučaj protiv Vasiljkovića može biti pokrenut i u Beogradu ukoliko Hrvatska preda dokaze koje poseduje o kapetanu Draganu pod bilateralnim sporazumom između dve zemlje.

 

Dragan Vasiljković živeo je u Pertu i radio kao instruktor golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahteva za izručenje iz Hrvatske.

 

Proveo je tri godine u zatvoru "Parkli" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj.

 

Sneden je u Australiju emigrirao kada je imao 14 godina i služio je u australijskim rezervnim snagama. Početkom devedesetih godina 20. veka vratio se u bivšu SFRJ, kako bi se u Krajini borio na srpskoj strani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here