Irak traži pomoć SAD: Želimo vazdušne napade, ekstremisti su se oteli kontroli

0

Irački čelnici nadaju da se može upotrebiti američka vazdušna sila da bi se napala područja u kojima u unutrašnjosti Iraka borave i obučavaju se militantni islamisti
 

List citira američke stučnjake koji su posetili Bagdad početkom godine i koji su potvrdili da im je bilo rečeno kako se irački čelnici nadaju da se može upotrebiti američka vazdušna sila da bi se napala područja u kojima u unutrašnjosti Iraka borave i obučavaju se militantni islamisti, i da bi se te pomoglo iračkim snagama da zaustave njihov ulazak u zemlju iz Sirije.

 

“Vol Strit Žurnal” je citirao visoke američke službenike koji su kazali da je Irak signalizirao da će da dopusti američke vazdušne udare na ciljeve militantnih pripadnika Al Kaide u Iraku bespilotnim letelicama ili avionima sa ljudskom posadom.

 

Portparol nacionalnog veća sigurnosti Bele kuće, Bernadet Mijen, je to u sredu i potvrdila kazavši da ne nameravaju da ulaze u detalje njihovih diplomatskih razgovora, ali da je "iračka vlada jasno dala do znanja da će pozdraviti podršku” protiv militanata.

 

Sunitski pobunjenici ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta), koji su se odvojili od Al Kaide, pregazili su u sredu Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je sledeći na redu Bagdad. Militanti ISIL pre toga su u utorak zauzeli Mosul, napredujući prema ostvarenju svojeg cilja uspostave sunitskog kalifata.

 

U međuvremenu, SAD su u sredu su izrazile podršku iračkim čelnicima suočenima s ofanzivom širokih razmera koju na severu zemlje vode protiv ekstremističke grupe ISIL, javljaju agencije.

– SAD će podržati iračke čelnike dok rade na nacionalnom jedinstvu potrebnom da bi pobedili ekstremističku grupu ISIL – rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

 

Službeni Bagdad ranije je objavio da je za pomoć zainteresovan, odnosno za napade bespilotnim letelicama ili bombardovanja jer će se na taj način, kako smatra, pomoći i iračkim snagama u nastojanju da odlučno uzvrate ekstremistima.

 

– SAD ni u kojem slučaju “ne razmatra” mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, naročito nakon odlaska iz te zemlje 31. decembra 2011. i poslednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je američka glasnogovornica Džen Psaki.

 

Neimenovani službenik administracije predsednika Baraka Obame nije želeo da iznese pojedinosti o tomu šta SAD nameravaju da učine kako bi pomogle Iraku. Kazao je samo da se “razmatra niz zahteva”.

 

U utorak su islamistički pobunjenici, isključeni iz Al Kaidine mreže jer su ocenjeni preradikalnima, zauzeli drugi po veličini irački grad Mosul, pokrajinu Ninive i delove dveju susednih pokrajina Kirkuk i Salahedin u kojima živi većinsko sunitsko stanovništvo.

 

U sredu su zauzeli Tikrit, od Bagdada udaljen oko 160 kilometara i napreduju prema glavnom gradu. Pokušali su da zauzmu i Samaru koja je od Bagdada udaljena stotinak kilometara, ali im to nije uspelo.

 

 

 

– SAD su istovremeno pozvale na hitno oslobađanje pedesetak turskih državljana koje islamisti drže kao taoce u turskom konzulatu u Mosulu, kazao je potpredsednik Džo Bajden nakon telefonskog razgovora sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Džihadistički borci ISIL, koji od utorka vode ofenzivu u Iraku, uzeli su u sredu u turskom konzulatu u Mosulu 49 turskih državljana za taoce, kao i samog konzula i njegove diplomatske saradnike, vojnike sigurnosti i troje dece, kazao je za agenciju Frans Pres jedan turski službenik.

 

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu zapretio je “najoštrijim represalijama” islamističkim borcima u slučaju pretnje taocima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here