Iranski uranijum na preradi u Rusiji

0

Nuklearna elektrana Bušer dobiće šipke za gorivo
 

Iran je pristao na predlog svetskih sila da prebaci veliki deo svog uranijuma u Rusiju, u okviru sporazuma o svom nuklearnom programu, navodi se u tekstu. Procenjuje se da Islamska Republika poseduje deset tona uranijuma obogaćenog do nivoa od pet odsto. Eliminisanje ove zalihe ili njeno uklanjanje sa iranske teritorije jedno je od ključnih pitanja u pregovorima.

 

"Ukoliko iransko-ruski dogovor bude funkcionisao, to bi mogao da bude kamen temeljac za nešto mnogo veće", izjavio je "Njujork tajmsu" američki zvaničnik uključen u razgovore sa Iranom.

 

Iako su zbog ukrajinske krize nastale tenzije između SAD i Rusije, dve zemlje su nastavile saradnju u vezi sa Iranom.

 

"Može se reći da su Rusi odigrali veoma korisnu ulogu u ovim pregovorima", rekao je listu visoki zvaničnik američkog Nacionalnog saveta za bezbednost.

 

On je dodao da je Rusija sarađivala sa još pet svetskih sila u pregovorima sa Iranom i da je predstavila kreativne i razumne ideje koje sprečavaju da se Iran nađe u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.

 

Ovaj zvaničnik dodao je da nije jasno da li će Iran prihvatiti "razumne predloge" ili će nastaviti da postavlja prevelike zahteve koji nisu povezani sa praktičnim potrebama njegovog nuklearnog programa.

 

Američki državni sekretar Džon Keri, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i izaslanik EU u ovim pregovorma Ketrin Ešton održaće sastanak u Omanu 9. novembra. Pregovarači su ranije odredili 24. novembar kao krajnji rok za postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here