Irinej: Odluke donete bez pritisaka

0

On je objasnio da je Crkva bila prinuđena da reaguje na nešto što se dugi niz godina događalo u okruženju vladike Artemija i to se više, kako je ukazao, nije moglo tolerisati.
 

Vladika Irinej je odbacio špekulacije da te odluke imaju bilo kakve veze sa kosovskom nezavisnošću.
 

Odluke donete bez priisaka sa strane: Vladika Irinej

Takve špekulacije on je nazvao "najočiglednijim besmislicama", istakavški da je stav Crkve po pitanju nezavisnosti Kosova jasan i da je on isti kao i stav države.
 

"Aspolutno čiste savesti kažem da ovde ne postoji nikakva politička dimenzija niti bilo kakav uticaj na Sveti Sinod", rekao je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.
 

On je, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u, ponovio da je vladika Artemije privremeno razrešen upravljanja eparhijom isključivo zbog nepoštovanja saborskih odluka.
 

Vladika Irinej je ukazao da su problemi eskalirali u poslednje tri-četiri godine i da je Crkva morala sa njima da se suoči i da ih sama rešava.
 

"Naša tendencija nije da našeg brata ponizimo nego da mu pomognemo da se izvuče iz tog košmara u koji su ga uvukli drugi, ali je i on sam dozvolio da bude uvučen", rekao je on.
 

Irinej je kazao da u ovom trenutku niko ne može da predvidi šta će odlučiti Sveti arhijerejski Sabor povodom odluke Sinoda o privremenom razrešenju vladike Artemija.
 

On smatra da vladika Artemije ne može biti amnestiran određene odgovrnosti samim tim što je, kako je rekao, tolerisao i na izvestan način promovisao saradnike koji to nisu zasluživali.
 

"U velikoj meri sve zavisi od samog stava vladike Artemija", naveo je Irinej.
 

On je izrazio uverenje da u ovom trenutku sve ide u pravcu apsolutnog mira i spokoja i da će Crkva iz svega izaći jača kako bi nastavila da u najboljoj nameri vrši svoju svetu dužnost.
 

Ne stišava se bura oko njegove smene: Vladika Artemije

On je kazao da, posle svega, ovde neće biti pobednika i poraženih, kao i da nije ni bio cilj da bilo ko trijumfuje nego da se crkveni život unapredi.
Vladika je, međutim, zamerio medijima koji, kako je oceno, nisu bili korektni, a izveštavanje jednog broja njih je nazvao neuravoteženim.
 

On je medijima posebno zamerio to što su, kako je rekao, jednog neuravnoteženog monaha iz manastira Crna Reka, koji je prošle sedmice održao konferenciju za novinare u beogradskom Medija centru, stavili kao protivtežu Sinodu i Saboru.
 

"Crkva nije udruženje bez pravila već milenijumska ustanova sa poretkom koji se poštuje, sa epsikopima sabranim u Saboru i patrijarhom koji je prvi među jednakima", rekao je vladika Irinej.
 

On je zamerio i pojedincima iz crkvenih struktura koji su nepotrebnim i, prema njegovom mišljenju, naelektrisanim informacijama i poluinformacijama doprineli medijskom prikazivanju "za ili protiv" vladike Artemija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here