Islamisti neće da se integrišu

0

Izaslanici za integraciju Ilija Tufegdžić i Nemanja Damnjanović sa Haraldom Štefanom u sredini
 

On je za "Vesti" rekao da je interesantno to što je nedavno Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) morala da prizna da je Austrija, a posebno Beč, centar radikalnog islamizma.

 

Srbi dali doprinos društvu

Što se Srba u Austriji tiče, Štefan naglašava da su oni dobro integrisani i da su dali doprinos društvu.

Na pitanje šta misli o negovanju kulture, tradicije i jezika otadžbine, on je naveo da je FPO uvek govorila da je prirodno da se neguje svoja kultura.

– Mi smo kao patriotska stranka mišljenja da se može prihvatiti druga kultura i narod ako se voli svoj. To je pozitivno, ali ne sme voditi ka paralelnim društvima. To je slučaj kod Turaka koji ne dolaze u kontakt sa austrijskim društvom – podvukao je on.

– Za to postoji više razloga. Pre svega, suviše liberalan pristup prema imigrantima. Postoji velika grupa imigranata, posebno Čečena, koja ima tendencije ka radikalnom islamu. Najviše džihadista iz Austrije se regrutuje baš iz te zajednice. Drugi razlog jeste taj što BVT nema mogućnosti da nadzire džamije i aktivnosti oko nje jer nije prema zakonu u mogućnosti da vrbuje informante kao u drugim zemljama – uveren je Štefan.

On je kazao da je novi zakon, koji je sačinjen u cilju borbe protiv islamista u Austriji, pozitivan, ali da, kad se pogledaju detalji, ostavlja suviše otvorenih pitanja. Tako navodi da je problematično što zakon ne sadrži da verske službe moraju biti na nemačkom. Takođe, prema njegovim rečima, loše je regulisano pitanje finansiranja verskih zajednica, što je ujedno i odlučujuće.

On je ukazao da, prema zakonu, finansiranje iz inostranstva može da se zaobiđe time što bi se neka organizacija registrovala u Austriji.

Štefan ističe da je potrebno oštrije delovati protiv svih koji podržavaju radikalni islam. On smatra da je neophodno razdvojiti šta je versko pitanje, a šta tradicija i da se ne može preko islamske veronauke dozvoliti da se uvodi nešto što je u suprotnosti s austrijskim društvom.

Štefan ukazuje da je pogrešna politika imigracije dovela do stvaranja paralelnog društva, pre svega kod imigranata iz Turske.

Što se diskusije o azilanatima tiče, Štefan kaže da je nepobitno da Austrija, kao i u prošlosti, treba da pruži zaštitu ugroženim ljudima, ali ujedno poručuje da oni koji traže azil moraju da poštuju pravila i ne smeju status da koriste za ekonomsku emigraciju.
 

Hojpla u penziju

Štefan je ponovio da nije tačna slika, koju prikazuju često mediji, da je FPO stranka koja širi mržnju prema strancima, već je partija koja pravi razliku između imigranata koji se integrišu i onih koji to ne žele i žele samo da iskorišćavaju društvo.
Vezano za izbore u Beču, koji treba da se održe iduće godine, on je rekao da svi u FPO, nebitno kojeg porekla, imaju isti tretman, za razliku od ostalih partija gde postoje kvote za "Turke", kao što je slučaj u Socijaldemokratskoj stranci (SPO).
FPO u predstojeće izbore ulazi sa puno samopouzdanja i ciljem da dobije 33 odsto glasova, čime bi imala snagu veta u pokrajinskoj skupštini, kako bi graconačelnika Mihaela Hojpla poslala u penziju, gde mu je, kako je istakao Štefan, i mesto.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here