EPA/Fehim Demir

Islamska zajednica u Austriji (IGGOe) odlučila je da ponovo otvori džamiju “Taouid” u Beču, koja je bila privremeno zatvorena nakon terorističkog napada u glavnom gradu Austrije početkom novembra, jer ju je Austrijanac albansko-makedonskog porekla, koji je ubio četiri osobe i ranio više od dvadeset, posećivao, kao i mnogi drugi ekstremni islamisti.

Austrijske vlasti su, posle terorističkog napada, donele odluku da se džamija zatvori, jer se pretpostavlja da se terorista u njoj radikalizovao. Na osnovu Zakona o udruženjima džamija je zatvorena i IGGOe joj je oduzela pravnu osnovu.

Međutim, sada je interni sud IGGOe, nakon detaljne provere, kako se navodi u saopštenju, utvrdio da nema dokaza za optužbe austrijskih vlasti, i opovrgao je odluku o zatvaranju džamije.

– Zatvaranje verskog objekta u jednoj pravnoj državi mora biti potkrepljeno dokazima i ne sme ni u kom slučaju da se dogodi pukom željom. Optužbe bez dokaza nisu dovoljne – prokomentarisao je predsednik IGGOe Imit Vural odluku suda te verske zajednice.

Ministarka vera Austrije Suzane Rab istakla je da odluku IGGOe ne može razumeti i da je ona neodgovorna. Ukazala je da se radi o džamiji u kojoj je više puta boravio terorista koji je izvršio napad u Beccu i u kojoj je, prema oceni bezbednosnih vlasti, usledila njegova radikalizacija. Rekla je da je bezbednosna procena od vlasti usmeno i pismeno preneta IGGOe.

– Uz to je IGGOe sama tu džamiju okarakterisala salafističkom ustanovom – podsetila je Rab.

Ona je pozvala IGGOe da dosledno deluje protiv svake vrste ekstremizma, i naglasila da džamije nisu mesta u kojima se ne može primenjivati zakon.

Inače je džamija “Tauid” već duže vreme poznata kao mesto okupljanja islamističkih ekstremista, u kojoj su čak i vrbovani dobrovoljci za Islamsku državu. Zanimljivo je da su se u toj džamiji okupljali i kontroverzni propovedači rodom iz BiH, od kojih su neki osuđeni u Austriji za podržavanje Islamske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here