Ispratili zimu u sred leta

0

 

Kao i ranije, tokom večeri priređene u sali CŠO "Sveti Nikola" u Blektaunu, proglasili su i najbolje maske. U dečjoj konkurenciji, to je bila Katarina Poluga, a među odraslima je pobedio Nenad Čalić, kome nije bilo lako u sparnoj letnjoj australijskoj noći. Njegova maska, naime, nosila je naziv "Mumija", pa je Nenad pola noći proveo od glave do pete umotan u zavoje.

Sećanje na zločine
 

Crkva "Svetog Georgija" i samo mesto Kusonje bili su poprište dvostrukog razaranja i zločina u prošlom veku. Godine 1942, naime, zapalile su je ustaše. Istog tog krvavog dana, 13. avgusta, podavljeno je u bunarima, ubijeno u samoj crkvi ili u svojim domovima, ukupno 254 stanovnika Kusonje, a približno isto toliko ubijeno je i ljudi dovedenih iz susednog Dragovića, kao i sa Kozare.
Posle rata, crkva nije imala dozvolu za obnavljanje. Ipak, 1987. godine, počelo se sa radovima. Od 1991. do 1995. sve što je urađeno ponovo je uništeno.

Bilo je, svakako, i veštica, policajki na trotinetu, dobrih vila, gusara, farmera, supermena, brkatih nevesta, čak i jedan veliki, žuti petao.

Organizator večeri, Udruženje Srba Slavonije, potrudio se da, pored zabavnog, ceo ovaj susret ima i dobrotvorni karakter. Ovog puta, cilj je bio da se sakupi nešto novca za obnovu crkve "Svetog velikomučenika Georgija" u Kusonjama kod Pakraca, izgrađenu još 1734. godine.

 

Sakupljeno je 500 dolara, a organizator će dodati još 500 dolara, kaže nam predsednik Udruženja Mladen Anić.

 

Danas crkva ima novi krov, a potrebno je još mnogo novca i dobre volje da bi preostalih oko 200 stanovnika imalo mesto molitve.
 

– Nisam iz tog kraja, ali znam od onih koji jesu, da su Kusonje pre Drugog svetskog rata imale oko 2.000 stanovnika i bile najveće selo u okolini. Sličan broj bio je i pre ovog rata. Nastojaćemo, zaista, da pomognemo i da ovo zdanje bude spaseno od daljeg propadanja, – veli Anić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here