Vesti
IZVOJEVAO VELIKU POBEDU: Piter Melinaskes

Piter Melinaskes će postati 47. premijer Južne Australije pošto je predvodio Laburističku prtiju na parlamentarnim izborima u ovoj državi i izvojevao istorijsku pobedu.

Melinaskes je i prvi lider koji je pobedio vladu koja je tu od početka pandemije korone, zbacivši Liberalnu partiju sa vlasti posle samo jednog mandata.

Prethodno su laburisti izgubili od liberala 2018, i to nakon 16 godina vlasti.
Šokantni poraz doveo je do toga da su liberali izgubili pet mesta – Adelejd, Njulend, Devenport, King i Elder, dovodeći u u sumnju pozicije nekih viših ministara.

Izborni analitičar ABC-a, Entoni Grin je predvideo da će zamenik premijera, Den ven Holst Pelikan i ministarka za zaštitu dece, Rejčel Sandesen izgubiti svoja mesta, kao i da je ugrožena pozicija odlazećeg premijera Stivena Maršala.

Melinaskes je pobednički govor započeo priznanjem da se nalazi na zemlji Aboridžina.
– Veoma se radujem što će prvi put u istoriji naše federacije, Aboridžin, Kjam Maher, predvoditi politiku Aboridžina naše države – istakao je budući premijer.

Pored izborne pobede, Melinaskes je istakao “istinsko zadovoljstvo“ za sve građane u ostvarenju njihovih ambicija, i mogućnosti ostvarenja pravednijeg, boljeg društva sa više mogućnosti za one kojima je to najpotrebnije.

Odlazeći premijer, Stiven Maršal, najavio je u nedelju da će se povući s mesta lidera liberala nakon poraza od laburista, rekavši da preuzima odgovornost za rezultat i prihvata volju naroda.

– Zahvalan sam što živimo u demokratiji u kojoj svako dobija svoj glas, a danas su građani Južne Australije progovorili i izabrali novu vladu – rekao je Maršal i dodao da to ne umanjuje posao koji su liberali obavili u poslednje četiri godine.
Međutim, izbori u Južnoj Australiji su pokrenuli pitanje koliko je položaj liberala održiv na saveznom nivou.

Laburisti smatraju da koalicija Skota Morisona mora da bude uznemirena pred savezne izbore, pošto je Melinaskes postao prvi opozicioni lider koji je pobedio aktuelnu vladu od početka pandemije.

Morison je pokušao da umanji značaj koji bi mogla da ima pobeda laburista u Južnoj Australiji na saveznom nivou, rekavši da se Entoni Albanez nije ono što su njegove državne kolege.

Melinaskes je na putu da osvoji najmanje 26 mesta u parlamentu Južne Australije, pošto su laburisti na izborima u subotu ostvarili za sedam odsto bolji rezultat u odnosu na prvu Maršalovu vladu.

Laburisti su vodili kampanju koja se u velikoj meri fokusirala na državna pitanja, kao što su zdravlje i problema oko pružanja hitne pomoći.

Nacionalni predsednik laburista, Vejn Svon, smatra da je pobeda Melinaskes jasna poruka da je glasačima dosta liberalnih vlada koje nisu u kontaktu s njihovim životima.
Savezni lideri nisu igrali veliku ulogu na izborima za Južnu Australiju. Dok je Albanez imao nekoliko poseta u kampanji, uključujući i onu koja je se odnosila na infrastrukturnu najavu, Morison nije vodio kampanju u ovoj australijskoj državi.

Istina, savezni premijer je priznao da će njegova stranka pažljivo razmotriti taktiku koja je korišćena u realizovanoj kampanji, a isto je ponovio ministar finansija i senator Južne Australije, Sajmon Birmingem.

On je rekao da je kampanja Laburističke partije imala mnoge obmanjujuće aspekte i naveo je da bi to moglo da se ponovi na saveznim izborima.

– Ovo je podsetnik za sve nas da ne možemo da podcenimo potencijal laburista da vode ovu vrstu kampanja zastrašivanja, baš kao što su to uradili sa Medikerom 2016, posebno kada mogu da uvuku sindikate javnog sektora i dovedu do razornih efekata – naglasio je Birmingem.

Analitičari su mišljenja da laburisti ciljaju na sedište Južne Australije Butbi na saveznim izborima, koje je držala liberalna poslanica u penziji, Nikol Flint.
Liderka Senata, laburistkinja Peni Vong, ocenila je da su izbori u Južnoj Australiji pozitivan rezultat za stranku na saveznom nivou.

– Mislim da Australijanci traže lidera koji gleda u budućnost, kako Entoni Albanez jasno kaže. Skot Morison je bio prepreka za izbor liberala ovde, što je pozitivan signal. Međutim, imamo dug put kada je reč o mestima u Južnoj Australiji. Znamo da će to biti zaista teška borba – iskrena je Vong.

Albaneze nije u nedelju iznosio stavove o izborima, ali je u subotu na Tviteru čestitao Melinaskesu, rekavši da su građani podržali njegovu viziju jače i pravednije budućnosti.

Maršal “služi narodu“

Objavljujući odluku da se povuče sa mesta lidera liberala, Stiven Maršal je rekao da će nastaviti da “služi narodu“ u svom biračkom mestu Danstan i da je ponosan na dostignuća vlade.

– Suočili smo se sa najneobičnijim vremenima, prošli kroz prirodne katastrofe i globalnu pandemiju, uspevši da zaštitimo Južnu Australiju i to uz manje ograničenja nego bilo gde drugde u svetu – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here