EPA/Ringo Chiu
Reditelj filma "Parazit" Bong Jun Ho

Južnokorejski film “Parazit” proglašen je za najbolji na ovogodišnjoj dodeli nagrada “Oskar”, čime je postao prvo ostvarenje izvan engleskog govornog podučja koje je dobilo ovo priznanje.

Rene Zelveger izabrana je za najbolju glumicu, za ulogu u filmu “Džudi” o Džudi Garland, a Hoakin Finiks osvojio je “Oskara” za glavnu ulogu u filmu “Džoker”.

Hoakin Finiks

Bred Pit i Lora Dern osvojili su nagrade za najbolje sporedne uloge, za nastupe u filmovima “Bilo jednom u Holivudu” i “Priča o braku”.

“Parazit” je osvojio ukupno četiri “Oskara”, a film “1917” Sema Mendesa tri. Epska priča o Prvom svetskom ratu bila je favorit za najbolji film, ali je nagrađena u tehničkim kategorijama.

Režiser “Parazita” Bong Jun Ho osvojio je “Oskara” za najboljeg režisera, a film je dobio i priznanje za najbolji scenario, preneo je BBC.

Ova društvena satira prikazuje dve porodice iz različitih društvenh slojeva u Seulu – jedna živi u siromaštvu u suterenu, a druga u bogatstvu u velikom domu.

Ovaj film postigao je ono što nije uspelo nijednom drugom titlovanom ostvarenju u devedeset dvogodišnjoj tradiciji dodeljivanja nagrada “Američke filmske akademije”.

“Osećam kao da ću se probuditi i shvatiti da je sve ovo san. Osećaj je nadrealan”, rekao je Bong.

Producent Kvak Sin Ae, koji je primio nagradu, rekao je da nije mogao ni da zamisli da će se ovo dogoditi i da misli da je ovo istorijski trenutak.

Bred Pit je osvojio svog prvog “Oskara” u karijeri, a u govoru je kritikovao način na koji je sproveden proces povodom opoziva predsednika SAD Donalda Trampa.

“Rekli su mi da imam samo 45 sekundi ovde, što je 45 sekudni više nego što je Senat dao Džonu Boltonu ove nedelje”, rekao je Pit i dodao da bi režiser Kventin Tarantino možda mogao da napravi film o tome da bi “odrasli na kraju uradili pravu stvar”.

Republikanski senatori glasali su protiv toga da se omoguće nastupi svedoka i iznošenje dokaza, uključujući svedočenje Boltona, bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Pit se potom zahvalio svom kolegi iz Tarantinovog filma Leonardu Di Kapriju i setio se svog puta do zvezdanih visina Holivuda.

Finiks je sa podijuma poslao emotivnu poruku o stanju u kojem se nalazi svet i rekao da glumci imaju moć da “daju glas onima koji ga nemaju”, a govorio je i o pravima životinja, okolini i seksizmu.

Zelvegerova je iskoristila svoj govor za odavanje počasti Džudi Garland, koje je bila nominovana za “Oskara” dva puta tokom pedesetih i šesdesetih.

Hoakin Finiks, Rene Zelveger i Bred Pit

Ona je rekla da Garlandova nije dobila ovu nagradu u svom vremenu, ali da je ovo trenutak koji predstavlja proslavu njenog nasleđa.

Dernova je dobila “Oskara” dan pre svog 53. rođendana, za ulogu advokata za razvode u filmu “Priča o braku”. U govoru se zahvalila svojim roditeljima Dajen Led i Brusu Dernu, koji su takođe bili nominovani za nagrade “Filmske akademije”, rekavši da su oni njeni heroji.

Lora Dern

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here