Akcenat na pomoći Kosmetu: Vladika Bački Irinej otvara skup

Fond dijaspora za maticu na godišnjoj Skupštini u parohijskom domu Hrama Svetog Save u Beogradu, uputio je apel ljudima dobre volje da pomognu aktivnosti ove organizacije koja 24 godine istrajava na putu dobrote i humanosti.

Osim osvrta na učinjeno u proteklih 365 dana, članovi Fonda su poseban akcenat stavili na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Fond će ubuduće izdvajati 20.000 evra određenim institucijama na KiM, po 5.000 evra Univerzitetskom centru sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i kliničkim centrima u tom gradu i u Kosovskom Pomoravlju.

Od 1. januara 2024. Narodnim kuhinjama na KiM biće uvećana mesečna pomoć sa sadašnjih 100.000 na 150.000 dinara. Skuštinu je otvorio vladika bački Irinej koji je istakao da osećanje jedinstva matice i dijaspore treba da nadahnjuje sve pravoslavne Srbe, ma gde da su. Delegati dijaspore koji su učestvovali u radu Skupštine priložili su Fondu novih 60.000 evra, a zahvalio im se Živadin Jovanović, izvršni direktor Fonda i izrazio očekivanje da će njihov gest delovati kao primer.

–  Naš Fond ima volju da pomaže, ima veliko srce, ali nema uvek dovoljno sredstava da pomogne tamo gde je potrebno i značila bi nam pomoć države – rekao je Jovanović.

Skupštini Fonda uz predstavnike srpskog rasejanja iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Australije, prisustvovali su Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica parlamentarnog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Nikola Božić, savetnik ministra zaduženog za dijasporu i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.

Solidarnost na delu

Od osnivanja 1999. Fond dijaspora za maticu uložio je u obnovu, razvoj i rešavanje humanitarnih problema u Srbiji (SRJ), RS i CG nekoliko miliona evra. Mostovi Varadinska duga, na Dunavu, kod Novog Sada, na Velikoj Moravi kod Varvarina, na Zapadnoj Moravi kod Kruševca i u Trsteniku obnovljeni su sredstvima srpske dijaspore preko Fonda dijaspore.

Za saniranje posledica katastrofalnih poplava 2014. i 2015. Fond je obezbedio blizu dva miliona evra kojima su obnovljena 52 doma u Obrenovcu, komunalne i javne ustanove u Paraćinu, Krupnju, Valjevu, Koceljevi, Gradištu, Bijeljini…