EPA/Pablo Rodriguez

Veći su izgledi da će se ljudi zaraziti koronavirusom u sopstvenom domu, nego u kontaktu s ljudima van njega, utvrdili su južnokorejski epidemiolozi. Svaki deseti oboleli dobio je bolest od člana svoje porodice, rezultati su istraživanja koje objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC),

U okviru studije, čije je rezultate objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), proučavani su prvozaraženi bolesnici, njih 5.706, kao i njihovih više od 59.000 kontakata.

Istraživanje je pokazalo da je samo dvoje od stotinu zaraženih osoba dobilo taj virus od kontakata van kuće.

Svaki deseti dobio je bolest od člana svoje porodice. Kad je prvozaraženi član porodice bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, stopa širenja zaraze bila je veća, utvrdili su naučnici.

– To je verovatno zbog toga što je veća mogućnost da su osobe koje pripadaju tim starosnim grupama u bližem kontaktu sa članovima porodice jer se radi o osobama kojima treba više zaštite ili podrške – rekao je Džong Jun-Kjong, direktor korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedan od autora studije.

Najmanja je verovatnoća bila da će prvozaražena osoba biti dete mlađe od devet godina, kaže dr Čo Jang-džun, profesor s medicinskog fakulteta Univerziteta Halim, iako napominje da je u toj starosnoj grupi uzorak bio najmanji, samo 29 ispitanika, dok je u starosnoj grupi od 20 do 29 godina bilo 1.695 ispitanika.

Veća je mogućnost bila i da će deca sa Covid-19 biti asimptomatska nego da će odrasle osobe biti asimptomatske, pa je to dodatno otežavalo otkrivanje prvozaražene osobe, ako se radilo o detetu.

Podaci za istraživanje prikupljeni su od 20. januara do 27. marta kad je epidemija koronavirusa u Južnoj Koreji bilo na svom vrhuncu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here