Italija za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom

0

Italija će se zalagati za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom
 

To se navodi u programu italijanskog predsedavanja poslovima EU, koji je dostavljen Evropskom parlamentu i u koji je imala uvida agencija Beta.

 

U programu se podvlači da je politika prijema novih zemalja u članstvo EU "strategijski prioritet i temeljni instrument za unapređenje mira, demokratije i bezbednosti u Evropi, kao i za stabilnost, boljitak i trajni privredni rast našeg kontinenta".

 

"Zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo (u EU) će morati da budu ohrabrivane da i dalje ulažu napore za sprovođenje nužnih reformi kako bi se usaglasile s ‘pravnom tekovinom’ EU", stavlja do znanja italijansko predsedništvo Unije.

 

Dodaje se da će "Evropska unija morati da pokaže verodostojnost i uloži ozbiljan trud u postupku proširivanja, s ciljem da pruži podstrek kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo da učine nužne korake kako bi napredovali u procesu koji vodi u članstvo".

 

"Kada je reč o Kosovu, predsedništvo je EU namerno da ohrabri zaključivanje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (s EU) i da i dalje pruža podršku dijalogu za liberalizaciju viza", piše u tekstu.

 

U Strategijskom okviru programa se kaže da će predsedništvo "raditi na daljem napretku procesa koji vodi članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i uložiti napore da oživi pregovore s Turskom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here