Italijani ruše najveće romsko naselje

0

Ni Romi iz Rima ne žele da napuste svoje "čerge": Kasilino

Dizalice i buldožeri počeli su s demoliranjem kamp-prikolica i improvizovanih domova u romskom naselju Kasilino u blizini Rima. Vlasti kažu da više od 600 Roma, koji ovde žive, moraju biti evakuisani do kraja mjeseca, jer su uslovi za život u naselju nepodnošljivi.

 

Đani Alemano gradonačelnik Rima kaže da se "naselje mora zatvoriti, jer je sagrađeno bez dozvole". On ističe da naselja takvog tipa moraju biti na dozvoljenim mestima, gde će se Romima garantovati bolji život, bolji zdravstveni uslovi i gde će moći normalnije da žive.

 

Međutim, većina Roma ne želi da ode. "Ne, ne slažem se sa nalogom da moram da napustim naselje. Ovo je najstarije romsko naselje u gradu. Naša su deca rođena i odrasla ovde", kaže jedan od njih.

 

Naselje Kasilino je jedno od najvećih romskih naselja u Evropi i postoji već 40 godina. Mnogi Romi kažu da ih brine premeštaj, jer ne žele da završe zajedno s drugim etničkim grupama.

 

Organizacije za ljudska prava se pribojavaju da je stvarni razlog ovog premeštaja dokumentovanje i proterivanje Roma iz Rima. Paolo Kani, koji pomaže Romima u jednoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji, ističe da je "ova manjinska grupa doživela značajne promene".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here