MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije, objavio je italijanski portal “quotidiano.net”.

Kako su naveli u tekstu, svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara kojom su obogaćeni vladari te zemlje – talibani.

U Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vidu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva.

– Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo – ukazano je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka severu, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

– U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije – piše u članku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here