Iz Majdanpeka “isparilo” kilo zlata

0

– U interesu istrage ne mogu da iznosim detalje. Policija je zabranila dok se ne okonča taj deo posla – izjavila je za "Vesti" Milica Jasenski, direktorka Zlatare.

Nestali su, kako se nezvanično može čuti od majdanpečkih funkcionera, dukati, zlatne ogrlice, narukvice, prstenje i zlatnici. Čuvani su u dva sefa u fabričkom izložbenom salonu. Reč je o eksponatima koje je Zlatara pokazivala zainteresovanim kupcima.

– Ključ tih sefova imalo je nekoliko zaposlenih i kad se otkrilo da su dragocenosti nestale neki su zatražili medicinsku pomoć, dok su pojedini zadržani u bolnici – kažu izvori "Vesti" u opštinskoj samoupravi.

Naši sagovornici podsećaju da ovo nije prvi put da zlato "ispari" iz fabrike. Kažu da je pre dve godine, polovinom 2012, nestalo 298 grama zlata, u vrednosti oko 12.000 evra. Bilo je spremljeno za izradu zlatnika.

– U tom pogonu Zlatare Majdanpek nije bilo video-nadzora, a posle policijskog testa na poligrafu, koji jedan od pet radnika nije prošao, pošto nestalo zlato kao materijalni dokaz ni kod koga od njih nije pronađeno niko nije ni otišao u zatvor – podsećaju u lokalnoj samoupravi.

Lopovluk na sve strane

Izgleda da je, smatraju majdanpečki političari, ovaj kraj istočne Srbije, već duže vreme eldorado ne samo za svakovrsni lopovluk već i za razne nezakonitosti.
– Najviše nadležne državne institucije iz Beograda trebalo bi da što pre pročešljaju ne samo rudnik Majdanpek, već ceo Rudarsko-topioničarski basen Bor, da se utvrdi i obelodani kolika je proizvodnja, koliko se i po kojoj ceni bakra izvozi u svet, ko su izvoznici i koliku proviziju za taj posao uzimaju. Treba pretresti gazdovanje šumama u istočnoj Srbiji i Nacionalnom parku Đerdap i ustanoviti kolike se svote novca u čije sve džepove slivaju od trgovine drvetom – ukazuju u lokalnoj samoupravi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here