Izbegnuta zamka Zapada: Kako su Rusija i Kina stopirale Šmita usred Njujorka?

1
EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Takozvani visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN, niti će Kancelarija OHR-a biti pomenuta u tekstu rezolucije koji je usaglasio Savet bezbednosti UN, na insistiranje Ruske Federacije. S obzirom na tu činjenicu, jasno je da BiH nema visokog predstavnika, kaže Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika.

Kovačević napominje da je ovo potvrda da nije uspela prevara koju je Zapad spremao da se kroz obraćanje Šmita SB UN “prizna njegov legitimitet kao visokog predstavnika”.

Izbegnuta zamka Šmita i Zapada

– Dakle, sve ono što od početka govori Milorad Dodik i predstavnici RS da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, sada je i definitivno potvrđeno i u SB UN. Podsećam da se nikada do sada nije desilo da se održi sednica SB UN o stanju u BiH, a da se visoki predstavnik nije obratio – navodi Kovačević.

Kovačević napominje da je deo međunarodne zajednice, a tu prvenstveno misli na Zapad i na političara Kristijana Šmita, žestoko lobirao da se produženje mandata Eufora veže za verifikaciju njega kao visokog predstavnika.

– Mi smo svojim prijateljima u UN preneli da je takav potez za nas nedopustiv i da nemamo ništa protiv produženja mandata Eufora, ali da ne dozvoljavamo da se na bilo koji način spominju OHR i visoki predstavnik. I to je nešto što je od velikog značaja za RS – ističe Kovačević.

I RS ima izveštaj za SB UN

Ono što je sada jasno, prema njegovim rečima, jeste da će biti upravo onako kako smo mi rekli, odnosno, biće produžen mandat Euforu, dodaje Kovačević, ali tzv. visokog predstavnika neće biti ni u kakvoj priči.

– Bitno je i to što je Šmit svoj skaradan i potpuno lažan izveštaj imejlom poslao na adrese članica SB UN. S druge strane i RS je direktnim putem prosleđen u UN i izveštaj Vlade RS. Tako da ukoliko bi bilo ko pomenuo taj njegov skandalozni izveštaj, i te kako će se čuti i za naš izveštaj, koji je za razliku od njegovog tačan, precizan i što je najbitnije, zasnovan na činjenicama i Dejtonskom mirovnom sporazumu – naglašava Kovačević.

Moguća je osveta Šmita

Na pitanje da li može posle ovog poraza Šmita da se očekuje njegova osveta kroz neke rigorozne mere prema RS, on odgovara:

– Po ovome što smo mogli videti u ovom navodnom izveštaju, bolje reći sramnom pamfletu koji je neko nazvao izveštajem tzv. visokog predstavnika BiH, iako visoki predstavnik ne postoji, može se očekivati apsolutno sve da urade što im padne na pamet protiv RS. Samo da podsetim da se u tom navodnom izveštaju Dodik pominje 61 put, naravno, u negativnom kontekstu.

On, međutim, napominje da je od suštinskog značaja što je sada još jednom potvrđeno da visoki predstavnik u BiH ne postoji i da bilo ko ko se tako predstavlja nema bilo kakav međunarodni legitimitet, a samim tim ni bilo kakvu snagu niti utemeljenje da povuče bilo kakav potez u BiH.

RS će ignorisati sve

– Ukoliko povuče neki potez, RS će to potpuno ignorisati, uz poštovanje Ustava BiH i teritorijalni integritet BiH i zalagati se za to da se nastavi sa poštovanjem Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i da se vratimo u okvire BiH onako kako to predviđa Dejtonski sporazum koji smo svi potpisali – ističe Kovačević.

Vlada RS je uputila svoj izveštaj, u kojem je jasno navedeno da je krizu u BiH izazvao bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem izmena Krivičnog zakona.

1 COMMENT

  1. Zasto se uvijek lazemo. Schmidt je napisao svoj izvjestaj i dali on govorio ili ne izvjestaj je poslat i napisan negativno po nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here