Izbor idealnog pudera

0

Puder se na osnovu tena bira tako da se poklapa i stapa sa prirodnom nijansom našeg tena. To se najbolje može ustanoviti na dnevnoj svetlosti tako što se mala količina pudera nanese na jedan deo lica, pa se taj deo uporedi sa onim delom lica na kom nema pudera. Ukoliko su nijanse slične i lepo se stapaju jedna s drugom, to je pravi izbor, napominje se u tekstu objavljenom na portalu Kakopedija.
Takođe treba znati da ten ima dva podtona, a to su plavi i žuti. Plavi označava hladne boje tena, a žuti tople boje. Kojoj grupi pripadate najlakše možete ustanoviti samim pogledom na vaše oči i kosu, jer oni koji imaju topliju nijansu tena, odnosno žuti podton, uglavnom imaju tamniju boju očiju i kose i obrnuto.

Podloga kao korektor
– Neka vam podloga služi kao korektor. Retko kad je potrebno da je nanosite preko celog lica. Zato je izbor prave nijanse veoma važan za sveopšti izgled – savetuje Sonja Kašuk.

U slučaju masne kože treba izbegavati pudere koji u sebi sadrže ulje. A ukoliko želite da izbegnete presijavanje kože, nanesite puder u prahu preko tečnog pudera. Starijim damama se preporučuju puderi koji hidriraju kožu, ujednačavaju ten i ne matiraju kožu, jer oni čine da koža deluje sveže i blistavo. Nikako ne dolaze u obzir teški i gusti puderi, jer oni čine da bore i ostali nedostaci izgledaju još vidljiviji nego na nenašminkanom licu.
Ukoliko je koža sklona bubuljicama treba birati puder koji u sebi sadrži salicilnu kiselinu i koji nije komedogen (ne zapušava pore, a samim tim sprečava i nastanak novih bubuljica). U slučaju suve kože treba izbegavati pudere u prahu, jer oni matiraju kožu, a samim tim je i dodatno isušuju. Ovom tipu kože najviše se preporučuju puderi u tečnoj formi.
Pre šminkanja, a najviše pre nanošenja pudera, najbitnije je pripremiti lice, to jest, dobro ga očistiti i naneti odgovarajuću kremu. Mnoge žene pre nanošenja pudera na lice nanose podlogu. Ona priprema kožu za nanošenje pudera tako što licu ujednačava ten, daje mu blistaviji izgled, hidrira kožu lica i štiti je od UV zraka.
Ljudi nikad ne bi trebalo da primete da imate puder na licu, savetuje Sonja Kašuk, poznata njujorška šminkerka i savetuje:
– Žene imaju običaj da kupe puder presvetle nijanse, a u stvari bi trebalo da izaberete malo topliju boju. Ako ste u dilemi između dve nijanse i niste sigurni šta da odaberete, uzmite tamniju boju. Izbor svetlog pudera doprineće da izgledate isprano i veštački.
Nikad nemojte isprobavati boju na ruci, poručuje Sonja Kašuk, jer koža na spoljnoj strani vaše ruke nije iste nijanse kao na vašem licu. Bolje je da nanesete malo pudera na ivicu brade da biste pronašli identičnu nijansu, jer su ruke izloženije suncu, pa su samim tim i tamnije. Nekada se boje lica i vrata često razlikuju. Isto kao i ruke, vaši obrazi su češće izloženi suncu. Najbolje je da izaberete topliju boju pudera kojom ćete ujednačiti ten, zaključuje poznata šminkerka.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here