EPA
Jekaterina Duncova

Ona je sve suprotno od Putina: mlada, demokratski orijentisana i protiv rata u Ukrajini. Međutim, bivšoj televizijskoj novinarki Jekaterini Duncovoj onemogućeno je da se kandiduje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina na izborima idućeg marta, zbog “grešaka” u prijavi za kandidaturu, objavio je njen predizborni štab na komunikacijskoj platformi Telegram.

Do odluke je došlo samo tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji da bude registrovana kao kandidatkinja. Nameravala je da se kandiduje sa programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

Snimak koju je objavio ruski televizijski kanal prikazuje sastanak Centralne izborne komisije, na kojem su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura.

Kada je Duncova prošlog meseca rekla da želi da se kandiduje, komentatori su je različito opisivali kao ludu, hrabru, ili kao deo plana koji je osmislio Kremlj kako bi izgledalo da Putin ima konkurenciju.

– Svaka zdrava osoba koja preduzima ovaj korak bojala bi se, ali strah ne sme pobediti – rekla je Duncova za Rojters u novembru.

Trenutno gašenje predizborne kampanje Duncove će Putinovi kritičari iskoristiti kao dokaz da neće tolerisati nikakvu stvarnu opoziciju na prvim predsedničkim izborima otkako je počeo invaziju na Ukrajinu. Kritičari izbore smatraju lažnim procesom, sa samo jednim mogućim ishodom.

Putin bez stvarne opozicije

Kremlj tvrdi da će Putin pobediti jer uživa iskrenu podršku diljem društva, koja, prema anketama, iznosi oko 80 posto.

To da će sredinom 2024. ponovo da se kandiduje, ruski predsednik objavio je gotovo usput. Nakon ceremonije odlikovanja vojnika u Kremlju, Vladimir Putin je sredinom decembra objavio ono što su svi očekivali: da će se po peti put kandidovati na izborima za predsednika Rusije.

Za razliku od toga, potpuno iznenađenje se dogodilo nekoliko nedelja ranije: jedna TV-novinarka iz Rževa, gradića od 60.000 stanovnika na oko 200 kilometara zapadno od Moskve, objavila je da će se kandidovati protiv večitog vladara Kremlja.

Jekaterina Duncova ima 40 godina, samohrana je majka troje dece i kaže: „Danas je situacija u Rusiji ovakva: oni koji bi građane sa demokratskim stavovima mogli da zastupaju na predstojećim izborima ili su u zatvoru ili se njihova prava ograničavaju, krivično ih progone ili ih prisiljavaju da odu u izgnanstvo.“

Zašto žena ne bi bila predsednica?

Duncova želi da ponudi pravu alternativu. „Zašto ne bi žena bila predsednica, kao simbol blagosti, ljubaznosti i osećaja“, pita ona.

Duncova je svesna da može biti opasno ako se izaziva predsednik Putin. I ona zna da su njegovi najoštriji kritičari, Aleksej Navaljni, Ilja Jašin ili Vladimir Kara-Murza, osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Pa ipak želi da se kandiduje.

– Izgledi možda nisu jako dobri, jer svi smo videli šta se događa sa ljudima koji na ovaj ili onaj način objave svoje stavove – optužuju ih da su strani agente ili ih krivično progone. Ali, ja bih htela da verujem u najbolji ishod – navela je Duncova za DW.

Na svom profilu na Telegramu dodaje: „Zato što volim našu zemlju, zato što bih želela da Rusija bude demokratska, miroljubiva i država blagostanja. Jer, trenutno se naša zemlja kreće u potpuno suprotnom smeru: udaljava se od prava i sloboda, od ljubavi i mira, udaljava se od lepe budućnosti.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here