EPA/Filip Singer

Analitičar izraelskog Instituta za regionalnu spoljnu politiku Jonatan Tuval rekao je da priznanje Kosova od strane Izraela, 12 godina nakon proglašenja nezavisnosti, dolazi u trenutku kada je položaj Palestinaca na globalnoj sceni na niskoj tački, prenosi Ekonomija Onlajn.

– Mislim da je odbijanje Izraela da prizna Kosovo uvek imalo veze sa zabrinutošću zbog zamišljene paralele između Kosova i Palestine. Izrael je bio zabrinut da će prihvatanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova pružiti legitimni presedan Palestincima i podstaći palestinsku arapsku unutrašnju manjinu da se otcepi – naveo je Tuval.

Prema njegovim rečima da je takav stav značajno ublažen u poslednjih 12 godina.

– Za ovih 12 godina, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, istorija je pokazala da nije imala negativan uticaj na sukob Izraela sa Palestincima. Stav Palestinaca na globalnoj sceni je na niskoj tački. Nisu u mogućnosti da proglase svoju nezavisnost. Čak i da jesu, njihova akcija verovatno ne bi dobila široku univerzalnu podršku. Kada je reč o secesionističkim osećanjima među palestinskim arapskim stanovništvom Izraela, sve je jasnije da su ta osećanja u velikoj meri oslabljena i ne predstavljaju stvarnu opasnost za Izrael – smatra Tuval.

Kaže da je Izrael dugovao Americi priznanje Kosova, posebno zbog činjenice da je Trampova administracija posredovala u sporazumima o normalizaciji odnosa sa UAE i drugim arapskim državama.

– U slučaju Kosova, američki predsednik Tramp je pitao Netanjahua da li je spreman da prizna Kosovo, posebno ako Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu. Netanjahu je jednostavno rekao “da”, pogotovo zbog Trampovog posredovanja u  normalizaciji odnosa sa UAE i drugim arapskim državama – rekao je Tuval.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here