pixabay.com

Izrael je odbacio medijske navode da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila od Tel Aviva da do kraja godine okonča vojne operacije u Pojasu Gaze.

– Amerikanci nisu dali krajnji rok, a i oni sami su negirali da je to tačno. Amerikanci shvataju da nisu u poziciji da kažu izraelskim odbrambenim snagama koliko vremena je potrebno da se ostvari cilj. Ostvarivanje ciljeva se ne može meriti nedeljama ili mesecima, a izraelska vojska će doći do bilo koje tačke u Gazi do koje želi – rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi za Kanal 12.

On je dodao da je vojna operacija bazirana na razumevanju da je Izrael krenuo u poteru za Hamasom sa zakašnjenjem od 17 godina.

– Da je Izrael krenuo odmah na tu terorističku grupu kada je dobila kontrolu nad Gazom, cena bi bila znatno manja nego danas. Cena će biti veća ukoliko se još čeka –  poručio je Hanegbi.

Prema njegovim rečima, “Izrael nema drugu opciju nego da eliminiše terorističku grupu”, uključujući i ubijanje Hamasovog lidera Jahju Sinvara, preneo je Džeruzalem post.

Kada je reč o sukobu sa Hezbolahom, Hanegbi kaže da “situacija severu Izraela mora da bude promenjena”.

– Bilo bi bolje da se to uradi diplomatskim putem, a ne vojno, ali Izrael se neće uzdržavati od takve akcije – dodao je on.

Politiko je u petak objavio, pozivajući se na tri izvora iz Tel Aviva, da su SAD dale rok Izraelu da okonča vojnu operaciju u Pojasu Gaze do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here