EPA/Abir Sultan
Izraelski vojnici

Nakon što je Izrael napao dublje unutar teritorije Libana, gađajući grad Nabatieh, Hezbolah je odgovorio napadima na grad Safed, koji se nalazi 30 kilometara od granice.

Analitičari i stručnjaci smatraju da je Izrael odlučan da proširi rat sa libanskim Hezbolahom kako bi odvratio pažnju sveta od zločina koji će se dogoditi u Rafi u južnom Pojasu Gaze ako dođe do kopnene invazije u tom području. Međutim, pojedini smatraju da Izrael nije vojno spreman za sveobuhvatnu konfrontaciju sa Libanom, pogotovo ako se uzme u obzir da je Hezbolah mnogo jači od Hamasa.

Nakon što je Izrael napao dublje unutar teritorije Libana, gađajući grad Nabatieh, Hezbolah je odgovorio napadima na grad Safed, koji se nalazi 30 kilometara od granice, kako bi potvrdio da na izraelske napade namerava da odgovori istom merom, prema rečima vojnog stručnjaka, brigadnog generala Mohameda Abasa.

Abas kaže da je Hezbolah izveo relativno dublji napad u poslednjem slučaju kako bi poslao poruku da će odgovoriti istom merom na bilo kakav razvoj događaja u izraelskim operacijama.

– Izrael, možda, neće pokrenuti kopneni rat u Libanu, ali mogao bi da pribegne dodatnim vazdušnim napadima, ali će čak i oni biti dobro sračunati zbog straha od odgovora otpora, posebno nakon što je Gvozdena kupola probijena do Safeda – kazao je.

Izrael nije spreman

U tom kontekstu, stručnjak za izraelska pitanja dr Muhanad Mustafa, rekao je da Izrael nije vojno spreman da uđe u opšti rat sa Hezbolahom. Smatra da je to bilo moguće na početku rata u Gazi, ali da sada to više nije tako lako.

Mustafa je naglasio da sve izraelske pretnje širenjem rata nisu ništa drugo nego pokušaj odvraćanja Hezbolaha jer je, prema njegovom mišljenju, sposobnost Izraela da vodi rat uveliko oslabila.

U praksi, kaže Mustafa, uklanjanje Hezbolaha severno od reke Litani ”nikad se neće dogoditi diplomatskim putem, a njegovo uklanjanje vojnim putem zahteva totalni kopneni rat, za šta Izrael trenutno nema mogućnosti”.

Mustafa smatra da je Izrael “svestan da će biti mnogo teže proglasiti totalni rat sa Libanom nego sa Gazom jer su Hezbolahove sposobnosti mnogo veće od Hamasovih”.

Dodao je da bi svaki kopneni rat u Libanu koštao Izrael 30 milijardi dolara, prema zvaničnim izraelskim podacima. Pored toga, svakodnevno bi bio izložen napadima 1.500 projektila, a 800.000 Izraelaca, što predstavlja 20 posto radne snage, bili bi prisiljeni da prestanu da rade.

Mustafa je, takođe, istakao da ”samo 20 posto Izraelaca veruje da će se stvari sa Hezbolahom rešavati vojnim putem, jer većina njih zna da to nije Hamas”.

Mustafa smatra da Tel Aviv “pokušava da natera Hezbolah da plati određenu cenu vršeći napade na njegove vođe i vojnu strukturu i udaljavajući ga što je moguće više od granica. Međutim, svestan je da Vašington odbija širenje sukoba sa Libanom i da nije spreman za ovaj rat.”

Neizbežan rat

S druge strane, Lika Maki, viši istraživač u Al Džazirinom Centru za političke studije, smatra da je “dolazak na ivicu ponora stalna politika između Hezbolaha i Izraela, ali da je ona uvek bila unutar određenih granica”. Napominje da napad na Rafu ”nije u suprotnosti s mogućnošću proširenja operacija ili možda pokretanja totalnog rata sa Libanom”.

Maki veruje da će napad na Rafu dovesti do velikih gubitaka civilnih života, pa će Izrael pokušati da odvrati pažnju sveta od onoga što namerava da učini tamošnjem stanovništvu time što će otvoriti front u južnom Libanu.

Libanski front će služiti za ”odvraćanje pažnje”, smatra Maki. Ističe da Izrael neće odvratiti Hezbolahovo bombardiranje ciljeva dublje unutar njegove teritorije, ali da će to povećati strahove SAD i Izraela, koji se slažu da je neophodno poraziti i Hamas i Hezbolah. Amerika neće prihvatiti prisustvo bilo koje sile koja predstavlja pretnju Izraelu u regionu, tvrdi on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here