Izrael podiže barijere prema Egiptu

0

 

Barijera će se sastojati iz dva dela, jednog pored lučkog grada Ejlata, na Crvenom moru, a drugog na ivici pojasa Gaze.

 

Netinajahu je u saopštenju naveo da je doneo odluku da zatvori južnu granicu Izraela za nelegalne imigrante i teroriste i da se radi o strateškoj odluci s ciljem da se "obezbedi jevrejski i demokratski karakter zemlje".

 

Hiljade afričkih i drugih migranata došlo je u Izrael preko granice sa Egiptom u poslednjih nekoliko godina, podsećaju izraelski mediji.

 

Netanijahu je najavio da će Izrael ostati otvoren za izbeglice iz zona sukoba, ali je dodao da se ne može dopustiti ubacivanje desetina hiljada nelegalnih radnika preko južne granice.

 

Barijera neće biti podignuta duž cele granice, a usavršena oprema za nadgledanje pomoći će graničnim kontrolorima da primete one koji pokušavaju da se ubace. Od maja prošle godine egiptaska policija je ubila najmanje 17 migranata, uglavnom Afrikanaca, pokušavajući, kako je rečeno, da spreči trgovinu ljudima.

 

Prema procenama izraelske policije, između 100 i 200 nelegalnih imigranata uđe u Izrael iz Egipta svake nedelje, a najčešće dolaze iz Eretrije, Etiopije i Sudana.

 

Granica prema Egiptu je duga 266 kilometara, a projekat će koštati 270 miliona dolara i izgradnja će trajati nekoliko godina. Egipatski bezbednosni izvori kažu da nisu još informisani o planovima Izraela, ali je najavljeno da se neće protiviti.

 

Egipat takođe gradi podzemnu barijeru duž svoje granice sa Gazom da bi sprečio krijumčarenje oružja kroz tunele. Izrael gradi i kontroverznu barijeru prema Zapadnoj obali da se odvoji od Palestinaca.

 

Izraelska strana tvrdi da se, zahvaljući žičanoj ogradi, rovovima i mestimočno visokom betonskom zidu, sprečavaju napadi palestinskih ekstremsta na Izraelce. Palestinci, međutim, upozoravaju da se radi o otimačini zemlje s obzirom da je ograda na pojedinim mestima zalazi na Zapadnu obalu, gde oni nameravaju da osnuju svoju državu.

 

Međunarodnii sud pravde u Hagu je 2004. godine izdao savetodavno mišljenje da je barijera nelegalna i da je treba ukloniti na mestima gde se ne poklapa s granicom Izraela i Zapadne obale pre rata 1967 godine, kada je osvojena ta teritorija.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here