SPC protiv rušenja srpskih kuća u Zadru

0

 

Uz ocenu da je tom odlukom Vrančić, za koga kažu da je jedini od HDZ-ovih gradonačelnika podržao predsedničkog kandidata Milana Bandića, dao doprinos mučeništvu Srba i SPC u Dalmaciji, Eparhija dalmatinska ističe da su Srbi zadarskog kraja šokirani tom odlukom.
 

"Shodno ovoj odluci može se očekivati da se čišćenje ostataka u ratu razrušenih srpskih kuća proširi i na zadarsko zaleđe, pa i Ravne kotare", ističe SPC u saopštenju.
 

SPC podseća da su Srbi u najvećem broju slučajeva podneli zahteva za obnovu svojih kuća i da su se nadali da će to biti obavljeno jer je to jedino istinsko i pravedno rešenje njihovih problema.
 

"Međutim, svedoci smo da ima i drugih ‘zdravstvenih’ projekata koji bi, ako budu realizovani, mogli dovesti do potpunog brisanja i poslednjih ostataka o prisustvu i životu Srba u Zadru i zadarskom zeleđu", navodi se u saopštenju.

U Zadru postoji 80 ruševina kuća koje su Srbima početkom 90-ih minirali Hrvati, pa se godinama tražio pravni okvir da se uklone dela zločina koja izazivaju neugodna pitanja turista.

Rešenje je nađeno u Zavodu za javno zdravstvo, čija je komisija izišla na teren i utvrdila da su srušene kuće opasne po javno zdravstvo i leglo štetočina i da ih zato treba srušiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here