EPA-EFE/Atef Safadi
Izraelski vojnici

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Katz saopštio je da će Izrael napasti Iran ako ta zemlja pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael.

Njegova izjava dolazi usred zaošrtravanja tenzija između dve zemlje, nakon napada izraelske vojske na ambasadu Irana u Damasku početkom aprila u kome je ;poginulo 16 ljudi, uključujući sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, dva generala, četiri Sirijca i jedan pripadnik Hezbolaha.

Šef izrelske diplomatije je na društvenoj mreži Iks napisao da „ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran“.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ponovo je danas uputio pretnje Izraelu koji će, kako je rekao, biti „kažnjen“ zbog napada u Siriji.

„Podli režim je napravio grešku. Mora biti kažnjen i biće kažnjen“, rekao je Ajatolah Hamnei u govoru koji je emitovan uživo povodom Ramazanskog bajrama.

Iran i Sirija su za pomenuti vazdušni napad okrivili Izrael, koji nije zvanično potvrdio svoju umešanost.

Iran koji ne priznaje postojanje izraelske države, podržava antiizraelske militantne organizacije poput palestinske grupe Hamas i libanskog Hezbolaha, a navodno potpomaže i pobunjenike Huti u Jemenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here