Izraelska specijalna jedinica ratuje na Fejsbuku

0

 

Prema Izraelcima rat u "četvrtoj dimenziji" je odavno počeo

Izraelska armija je upozorila na ovaj novi front u ratu informacijama za vreme rata protiv libanskog Hezbolaha u leto 2006. Tada su se vojni komandanti zabrinuli što sve više tajnih vojnih činjenica pronalazi put do neprijatelja.

 

Osnivanje nove jedinice je delom rezultat preporuka komisije za istragu propusta u libanskom ratu. Osim što će pažljivo motriti na ono što se objavljuje na Fejsbuku, Majspejsu i Tviteru, novo Odeljenje za bezbednost i istraživanje informacija će pratiti komunikaciju stotina visokih oficira, kako bi osiguralo da nisu u kontaktu s novinarima.

Jedinica će, takođe, biti ovlašćena da naredi testove detektora laži za svakog vojnika, osumjičenog da je odao tajnu. U odvojenoj inicijativi načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi je nedavno naredio da se takvom testu podvrgnu svi oficiri planirani za promivisanje u rang potpukovnika ili više, kojima će se postavljati pitanja u neovlašćenim kontaktima s medijima.

U poslednje dve godine izraelska armija sve više obraća pažnju na regrutovanje hiljada osamnaestogodišnjaka za koje je društveno umrežavanje deo svakodnevnog života i zato je izdala stroge propise o objavljivanju ličnih informacija na vebu. Izraelska bezbedonosna služba je objavila nekoliko slučajeva pokušaja ekstremističkih organizacija, uključujući Hezbolah, da uspostave kontakt s vojnicima preko Fejsbuka i drugih sajtova.

Prošle godine vojna obaveštajna služba je pojačala svoje snage u tom ratu, plašeći se ne samo špijuniranja već i napada hakera, s ciljem da se obori izraelska elektronska i tržišna infrastruktura. Krajem prošle godine je šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin onlajn napade označio ratom "četvrte dimenzije", uz sukobe u vazduhu, na kopnu i moru.

Izraelska armija, inače, koristi internet sajtove za svoje ciljeve, portparol redovno koristi Fejsbuk i Tviter i objavljuje blogove. Onlajn aktivnosti su pojačane prošle godine kako bi se proširili odnosi s javnošću i doprlo do mladih ljudi koji informacije prikupljaju iz nezvaničnih izvora, umesto iz tradicionalnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here