pixabay.com

Načelnik Odeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela Dan Orian ocenio je da bi izraelsko priznanje Kosova moglo kratkoročno da nanese štetu odnosima te zemlje sa Beogradom.

– Nema sumnje da Srbija ni iz daleka nije srećna zbog toga. Kosovo je, kako oni kažu “njihov Jerusalim”. Ali, oni imaju mnoge prijatelje koji su priznali Kosovo, počev od nas (Izraela) do Francuske, Nemačke i mnoge druge. Ipak, biće neko vreme teže jer nam je Srbija vrlo bliska – rekao je Orian koji je i nerezidencijalni ambasador u Severnoj Makedoniji.

On je izrazio uverenje da će Kosovo i Srbija ispuniti obaveze koje su preuzeli u Vašingtonu i da znaju šta je deo dogovora, aludirajući između ostalog na obećanje Srbije da će premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izrael jedini u poslednje dve godine priznao Kosovo

Lideri Kosova i Srbije su 4. septembra 2020. u Beloj kući, u prisustvu predsednika SAD, potpisali odvojene verzije sporazuma o normalizaciji međusobnih ekonomskih odnosa. Srbija se jednom od tačaka obavezala da ambasadu u Izraelu premesti iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo na uzajmano priznavanje s Izraelom.

– Naš najbliži saveznik je bez sumnje Srbija ali mi takođe imamo bliske odnose sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Mi takođe imamo bliske odnose sa Crnom Gorom – rekao je Orian, govoreći o balkanskim zemljama.

On je odnose sa Bosnom i Hercegovinom opisao kao korektne, objasnivši da to znači da su “dobri, ali ne toliko topli” zbog Bošnjaka koji su više pod uticajem Turske i Irana, a manje proizraelski.

Izraelsko priznanje Kosovo smatra velikim dostignućem. Faruk Ajeti, naučni saradnik Austrijskog instituta za međunarodne odnose je podsetio da nijedna nova zemlja u poslednje dve godine to nije učinila i da bi sada potez Izraela mogao da ih na to navede.

Međutim, bivši ambasador Poljske u Ukrajini, stručnjak za zemlje Balkana u Evropskom parlamentu, Jan Pieklo smatra da Kosovo i Balkan nisu prioritet za Vladu Izraela i da ima mnogo važnijih stvari bližih toj zemlji.

“Zemlje Balkana nemaju velike koristi od odnosa sa Izraelom”

Sa tim se slaže i Ostin Doler, gostujući profesor u Centru Pen Bajden za diplomatiju i globalni anganžman u Vašingtonu, koji misli da zemlje Balkana nemaju velike koristi od odnosa s Izraelom i da to može da nanese štetu izgledima za njihovo članstvo u EU.

On je naveo primer država koje su stale na stranu Izraela kada je najavljivao aneksiju dela Zapadne obale, čemu se EU oštro protivi.

Po Doleru, približavanje Izraelu za Kosovo signališe posvećenost SAD, a u novim kosovsko-izraelskim odnosima se ne radi o njima, već o SAD i američka umešanost u dijalog Kosovo-Srbija je bio nespretan pokušaj Trampove administracije da osigura pobedu u spoljnoj politici pred predsedničke izbore u novembru.

Jedan od glavnih prioriteta premijera Izraela Benjamina Netanjahua je da što više zamalja otvori ambasade u Jerusalimu i prizna da je to glavni grad Izraela. Za sada su to učinile samo SAD i Gvatemala, a Malavi i Honduras su obećali da će preseliti svoje ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

8 COMMENTS

  1. Mi smo jedino budale da smo sa vama ista gradili. To je sve vucic kriv sto je posle priznanja poceo prijatelji francizi nemci, covek je ulizator koji nama samo stete pravio a vama zelim sve najgore na bliskom istoku.

  2. Ne brini-plasljivi ima kratko pamcenje a nemci prijatelji su takse samo tako digli a on nije smeo da pisne. Ipak je potpisao i premestice ambasadu samo je za nas predstava.

  3. Mi mesto da pokazemo zube onima koji su priznali mi ih zovemo u Beograd pa naravno da vide da Srbija nista nece uraditi i za 3 meseca sve zaboravljeno i eto ambasada u jeruzalemu. A beogradjani mesto da organizuju proteste vise vole organizovati paradu ponosa. Pa eto vam onda.

  4. Vučić grli Makrona, jevrej vidi i kaze „Ako su oni priznali Kosovo a tako se vole, što ne bi to i mi?“. Ovde Izrael za ništa nije kriv, Srbija sama sebe sabotira. Ko je to sve to dogovorio u Vašingtonu? To svi dobro znamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here