Tanjug/AP

Izraelski institut za studije nacionalne bezbednosti (INSS) procenio je da libanski Hezbolah ima između 50.000 i 100.000 boraca, i da su Hezbolahova sredstva za napad “impresivna” – njihov arsenal uključuje između 150 i 200 hiljada raketa, minobacačkih granata i projektila, od kojih se većina smatra veoma preciznim i destruktivnim.

“Hezbolah ima i Radvan snage, jedinicu komandosa sa borbenim iskustvom iz sukoba u Siriji, koja broji oko 2.500 boraca ili čak više. Pridruživanje ovom borbenom redu je spoljna podrška šiitskih aktivista, uključujući i iz susednih zemalja kao što su Avganistan, Pakistan, Sirija i Irak”, navodi INSS na svom sajtu.

Zbog velikog broja raketa, INSS navodi da bi to Izrael moglo da natera da preusmeri sisteme (ka Hezbolahu), sa ciljem zaštita civilne i vojne infrastrukture.

Prema procenama baziranim na javnim objavama, Hezbolah ima oko 40.000 raketa tipa “grad” kratkog dometa od 15 do 20 kilometara, oko 80.000 raketa “fadžr” 3 i 5, i još nekih raketa srednjeg dometa, do 100 kilometara, kao i oko 30.000 dalekometnih raketa “zelzai” ili “fatah 110”, koje mogu da dobace između 200 i 300 kilometara.

Ta militantna organizacija je takođe dobila ograničeni broj dalekometnih projektila Scud C i D (domet 700 kilometara) iz Sirije.

Hezbolah ima projektile zemlja-vazduh “C802” iz Kine i projektile “jahont” iz Rusije.

Poseduju i sofisticirane protivenkovske rakete “kornet” koje mogu da ispaljuju​minobacačke bombe, kao i protizvvadušne rakete SA-17 i SA-22, koje mogu da gađaju brodove i helikoptere.

INSS skreće pažnju na Hezbolahove bespilotne letelice, od kojih je većina sopstvene proizvodnje za napade i obaveštajne misije, sa dometom do 400 kilometara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here