pixabay.com

Australijski stručnjaci za voće objasnili su da bi jabuke trebalo nakon kupovine držati u frižideru, a ne u činiji za voće na sobnoj temperaturi. Tvrde da će jabuke tako duže biti sveže.

Ovaj savet je mnoge šokirao jer su bili uvereni da jabukama nije mesto u frižideru, ali čini se da upravo na tom mestu ovo voće sporije propada, a i ostaje ukusnije dugo posle kupovine.

“Podstičemo trgovce i potrošače da pažljivo rukuju jabukama i stavljaju ih na hladno mesto, najbolje u frižider”, napisala je kompanija Aussie Apples na svojoj web stranici dodajući da “skladištenje jabuka na hladnom mestu osigurava gotovo jednaku svežinu kao nakon branja”.

“Kad jabuke donesete iz trgovine, držite ih u frižideru jer će tako duže ostati sveže i hrskave. Ako ih ne volite jesti hladne, ujutro ih izvadite iz frižidera i do užine će imati sobnu temperatureu, dodaju.

Takođe, postoji još nekoliko trikova. Na primer, da biste izbegli da jabuka poprimi smeđu boju nakon što je prerežete, premažite je sokom limuna, limete, ananasa ili pomorandže. Kiselost će usporiti proces oksidacije.

Still Tasty navodi da pravilno ostavljene jabuke mogu preživeti u frižideru mesec do dva dana, a u zamrzivaču deset do 12 meseci.

Jabuke spadaju u najpopularnije voće. Sadrže dijetalna vlakna i sprečavaju debljanje, imaju nizak glikemijski indeks, kalijum koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i vitamin C za zdrav imunološki sistem. Sadrže i kalcijum za zdrave zube i kosti, gvožđe za transport kiseonika u telu i cink za imunološki sistem i kožu. U njihovom sastavu se ne nalaze masti, holesterol ili soli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here