Jadranka iz Brisela: Nema novih uslova

0

Beta/N. P./AV
Nismo se razumeli, nema novih uslova. A sutra će biti, nismo se razumeli, pa to su novi uslovi…
 

Evropska unija nije zatražila da Srbija uvede sankcije Rusiji, iako se očekuje postepeno usaglašavanje srpske politike sa spoljnom i bezbednosmom politikom Unije, istakla je takođe Jadranka Joksimović posle zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Edgars Rinkevičs, šef diplomatije Letonije, budućeg presedavajućeg EU i direktor za proširivanje u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson, koji su učestvovali na zasedanju, podvukli su da za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima o članstvu, koje obuhvata normalizaciju s Kosovom, nema nikakvih novih uslova već se traži primena onog što je dogovoreno.

Zvaničnici koji su prisustvovali jučerašnjoj raspravi šefova diplomatija EU o proširenju, preneli su da su ministri Italije, Francuske i Švedske ocenili da bi trebalo otvoriti prvo poglavlje u pregovorima sa Srbijom, a da to nije osporila nijedna delegacija, uključujući Nemačku, koja o tome ima najtvrđe stavove.

Rinkevičs je napomenuo da se očekuje da Srbija postepeno usaglašava spoljnu politiku sa stavovima EU, dodavši da se to ne odnosi samo na Rusiju i Ukrajinu nego na celokupnu spoljnu i bezbednosnu politiku Unije.

Jadranka Joksimović je ukazala na to da je došlo do nerazumevanja, jer nema novih uslova za poglavlje 35, ali je stav Beograda da se ne mogu ispuniti svi dogovori iz sporazuma s Prištinom da bi počeli pregovori o tom poglavlju i zato što niko iz EU nije ni predočio tačno na koji način bi to trebalo učiniti.

Srpska ministarka za evropske integracije je rekla i da "ako bi neko postavio pitanje da li je Srbiji postavljen uslov da zavede sankcije Rusiji, odgovor je da nije postavljen uslov da uvedemo sankcije Rusiji".

"Mi smo zemlja kandidat (za članstvo u EU) koja čak nije otvorila ni prvo poglavlje, pa bi zaista bilo nerealno očekivati da se u potpunosti usaglašavamo sa odlukama u nečemu gde uopšte nismo ni učestvovali, jer prosto nismo bili deo odlucivanja", zaključila je Jadranka Joksimović.

Najizazovnija pitanja jesu nastavak primene dogovora iz dijaloga i sporazuma Beograd-Priština, kao i usklađivanje stavova Srbije za spoljnom i bezbednosnom politikom EU, rekla je srpska ministarka.

"To jesu stvari koje su osetljivije i zahtevaju duže prilagođavanje", Srbija od toga ne beži, ali svakako ima i svoja očekivanja da Evropska unija uvaži ono što je postigla Srbija, ukazala je ona.

Srbija će se truditi, po njenim rečima, da uradi ono na šta je obavezana Briselskim sporazumom, ali i da prištinska strana sprovede svoj deo obaveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here