pixabay.com
Jaguar

Verovatno ste se nekad zapitali u čemu je razlika između ovih tačkastih mačaka sličnih imena i još sličnijeg izgleda. Ovo su najvažnije činjenice na koje treba obratiti pažnju tokom raspoznavanja.

Jaguar (Panthera onca) – obeležje ove mačke su “ružolike” tufne, ali jaguar ponekad ima tačke u centru kao i tamnije, deblje ivice. Obično, veće “ruže” se mogu videti na manjem broju jedinki ove vrste. Ako vam se čini da su jaguari i leopardi, mimo sitnih detalja u šarama, skoro identični – to baš i nije tako. Jaguari su robusnije građe i kraćeg repa, i spadaju u red životinja sa najjačim ugrizom u srazmeri sa telesnom masom – toliko snažnim da plen ubijaju ugrizom za potiljak. Naseljavaju Južnu Ameriku.

Leopard (Panthera pardus) – ova mačka ima krzno istačkano tako da tačke formiraju oblike poput cvetova ruže, s nešto drugačijom bojom u sredini. Takođe, radi se o velikoj mački koja živi na tlu Afrike i Azije. Smatra se najvećom mačkom koja se svakodnevno penje na drveće.

Leopard

Gepard (Acinoyx jubatus) – ova mačke nema “ruže”, jer gepard ima pune i ravnomerno raspoređene tufne. Gepardi su najbrže kopnene životinje na svetu. Dostižu brzinu od preko 100 kilometara na čas, ali pun trk mogu održati nekoliko sekundi. Lakše su građe u odnosu na leoparda, a pogotovo, jaguara. Sa leopardom dele teritoriju, zbog čega vrlo često budu ubijeni od strane svog većeg srodnika.

Gepard

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here