Jedan dečak poginuo u protestima

0

Građani Venecuele ne odobravaju potez predsednika Čavesa
 

 

Venecuelanski provajderi kablovske televizije prestali su u nedelju da prikazuju RCTV Internasional po nalogu vlade. Ta stanica je više puta kritikovala Čavesa, koji je 2007. godine izbacio RTCV sa liste besplatnih televizija.

 

Ministar unutrašnjih poslova Tarek El Aisami izjavio je kasno u ponedeljak da je tokom demonstracija u Meridi poginuo 15-godišnji Hosino Hose Karilo, inače Čavesov pristalica.

 

"Nažalost, pre nekoliko minuta kukavički je napadnuta grupa učenika koji su mirno protestovali i u tom žalosnom incidentu poginuo petnaestogodišnji dečak", rekao je El Aisami u izjavi za televiziju.

Venecuelanski predsednik je poslednjih godina ojačao provladine medije, formirajući nekoliko televizijskih mreža koje finansira država, među njima i Telesur kanal, koji je zamišljen kao lationoamerički pandan Si-En-Enu.

 

On je dodao da je u studentskim demonstracijama povređeno devet policajaca iz države Merida, od kojih dvojica iz vatrenog oružja, prenosi Rojters.

Policija je upotrebila suzavac u Karakasu i drugim gradovima gde su održane demonstracije zbog suspenzije RCTV i još nekih manjih stanica, što je naišlo na osudu boraca za slobodu medija i američke vlade.

"Svaki put kada jedna vlada zatvori nezavisnu televizijsku stanicu, to je razlog za zabrinutost", izjavio je portparol Stejt dipartmenta Filip Kouli.

Venecuela je saopštila da stanica nije zatvorena već da je emitovanje suspendovano, što se može obustaviti ukoliko se bude pridržavala novog zakona, a koji, kako navodi Rojters, propisuje i emitovanje nekih od Čavesovih govora.

 

Čaves je 2007. gdoine odbio da obnovi licencu RCTV, optuživši je za učešće u puču 2002. Ta televizijska stanica je tada danonoćno prikazivala snimke sa protesta protiv Čavesa, što je na kratko dovelo do njegovog pada s vlati, ali je odbila da prikazuje Čavesove pristalice, koje su ga vratile na vlast.

 

Ovako su u ponedeljak izgledali protesti u Karakasu, prestonici Venecuele

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here