Tanjug
Patrijarh Porfirije

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu nastavljen je redovni, prolećni Sveti arhijerejski sabor kojim predsedava Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije.

Pred saborom je rešavanje pravnog statusa SPC u Crnoj Gori, ali i situacija na Kosmetu koja je zakomplikovana novim aspiracijama prištinskih vlasti i skrnavljenjima srpskih svetinja. Takođe, zbog činjenice da Sabor nije održan prošlog proleća zbog pandemije, arhijereji će se baviti i usvajanjem izveštaja o radu eparhija za protekle dve godine. Tek na poslednjoj sednici Sabora odlučivaće se i o kadrovskim rešenjima za upražnjena mesta mitropolita crnogorsko-primorskog i zagrebačko-ljubljanskog, ali i episkopa valjevskog.

U Srpskoj crkvi ne postoji definisano pravilo po kom se biraju budući mitropoliti i arhijereji. Praksa je da se za mitropolite i episkope biraju vladike sa najviše iskustva, pod uslovom da dobiju dve trećine glasova prisutnih arhijereja. Slično je i kada je reč o izboru novih vladika. Njih iz redova monaštva predlaže svaki episkop, a takođe se biraju dvotrećinskom većinom.

Mnogo tema: Vladike stižu na Sabor

Nezvanično se može čuti da će na ovom Saboru, njegova svetost, patrijarh Porfirije, dobiti još najmanje dvojicu vikarnih episkopa.

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je sve arhijereje da se mole za jedinstvo Crkve.

– Ali, jedinstvo može ponekad biti dovedeno u rizik nekom našom samovoljom ili pojedinačnim pogledom na svet. Sabori postoje upravo da bi se otklonila svaka vrsta individualizma, samovoljnosti, pojedinačnosti. Sabor postoji kao prostor da bi svako bio jednak, ali različit po svojoj funkciji, po svojim darovima, i u tom smislu da bi svako po nekoj temi izneo svoj stav, svoje mišljenje, kojim bi doprineo zajedničkom rešavanju svakog izazova, a malo ih danas nije – poručio je patrijarh srpski.