pixabay.com

Samo jedna šolja čaja svakog dana može pomoći u borbi protiv dijabetesa, pokazuje nova studija.

Novo istraživanje sa Univerziteta Australije tvrdi da svakodnevna konzumacija čaja može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa dva za skoro 30 odsto.

Profesor Tongdži Vu sa Univerziteta u Adelaidi rekao je: “Naši nalazi ukazuju na zaštitne efekte redovnog pijenja čaja na regulaciju nivoa glukoze u krvi”.

Značajne zdravstvene koristi čaja, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, prijavljene su u nekoliko studija u poslednjih nekoliko godina, ali mehanizmi koji stoje iza ovih koristi nisu jasni.

“Naši nalazi ukazuju na zaštitne efekte redovnog pijenja čaja na kontrolu šećera u krvi kroz povećano izlučivanje glukoze u urinu, poboljšanu insulinsku rezistenciju i time bolju kontrolu šećera u krvi. Ove koristi su bile najizraženije među onima koji su svakodnevno pili tamni čaj.”

Vredi napomenuti upravo to – da su efekti bili veći kod ljudi koji su pili tamni čaj.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 se javlja kada telo ne može da reguliše nivo glukoze u krvi, obično zato što telo prestane da pravilno reaguje na insulin, hormon koji kontroliše glukozu u krvi.

Ako se ne leči, dijabetes tipa 2 može dovesti do visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja nerava, gubitka vida i oštećenja bubrega.

Dijabetes tipa 2 je veliki zdravstveni problem i njegova prevalencija raste širom sveta, a u velikoj meri je rezultat nezdrave ishrane i načina života i povezan je sa starenjem, prekomernom težinom i gojaznošću.

Promene u načinu života, kao što su povećano vežbanje i zdrava ishrana, mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Nova studija pokazuje da redovno pijenje čaja takođe može pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa. Osim toga, čaj povećava izlučivanje glukoze u urinu, poboljšava insulinsku rezistenciju, a samim tim i kontrolu šećera u krvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here