pixabay.com

Brojne studije su pokazale da kajenska paprika može da spreči ili razbije krvne ugruške, to jest trombove, ali i da sprečava srčani udar.

Najpoznatija vrsta čili paprike bila je predmet istraživanja mnogih iscelitelja, među njima i doktora Ričarda Šulca. Svi oni su bili zadivljeni lekovitim svojstvima koja ova sorta paprike poseduje.

I sam Šulc je priznao da za 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nije izgubio pacijenta koji je doživeo infarkt. On je koristio šoljicu čaja od kajenske paprike (kašičica na šoljicu vode) za pacijente koji su još bili pri svesti. Nakon jednog minuta, bili su živi i sigurni.

 

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku treba dati mešavinu jedne male kašičice kajenske paprike pomešane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svesti. U slučaju da je osoba u nesvesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike. Samo nakapajte bolesniku par kapi ispod jezika.

Ova namirnica deluje tako što pojačava puls i dovodi krv u sve delove tela i balansira cirkulaciju. Deluje hemostatski, odmah zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Osim kod srčanih bolesnika, ova vrsta paprike pomaže i u sprečavanju trombova.

Naučna studija iz 2018. je pokazala da kapsaicin u kajenu ima moćna antikoagulantna i antiinflamatorna svojstva i da konzumiranjem kajenske paprike u prahu može sprečiti da se trombociti zgrudvaju i formiraju krvne ugruške. Studija otkriva da se antikoagulantno dejstvo kajenske paprike može ponašati slično leku za razređivanje krvi varfarin.

Da biste koristili ovaj ljuti začin, kupite mlevenu kajensku papriku i pospite je po hrani. Ili možete iseckati cele kajenske paprike da napravite čili vodu, čili ulje ili salsu. Ako ne volite začinjenu hranu, probajte dodatak kajenske paprike u obliku suplementa u kapsuli, ali obavezno konsultujte svog lekara pre nego što ga isprobate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here