pixabay.com

Problemi sa varenjem mogu izazvati ozbiljne bolove, bilo da imate hronične gasove i nadimanje, ili samo želite da pronađete način da se osećate bolje nakon obroka. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, od kojih je jedna hodanje.

Iako su mnoge stvari koje izazivaju bol i nelagodnost povezane sa samom ishranom, postoji jedna aktivnost koju možete da uradite nakon jela kako biste pomogli procesu varenja. To je jednostavna, kratka šetnja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je hodanje jedan isproban i istinit metod koju bi trebalo da zanemarimo ako pokušavamo da održimo svoj digestivni sistem zdravim.

Šetnja ubrzo nakon svakog obroka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti da promovišete zdravo varenje iz nekoliko razloga.

Za početak, sam čin pomeranja tela pomaže u stimulisanju procesa varenja u želucu i crevima. Ovo može pomoći da se hrana efikasnije kreće kroz digestivni trakt, smanjujući rizik od zatvora ili osećaja prezasićenosti nakon obroka.

Pored toga, stajanje i hodanje pomažu u cirkulaciji krvi i limfne tečnosti kroz naše telo, što nam zauzvrat omogućava da bolje apsorbujemo sve hranljive materije iz naše hrane – pa čak i da se detoksikujemo.

Još jedna velika prednost hodanja za varenje je činjenica da može pomoći u oslobađanju od stresa. Kako se ispostavilo, stres i drugi mentalni i emocionalni faktori su usko povezani sa našim crevima, što znači da smanjenje stresa zapravo može pomoći u ublažavanju problema sa varenjem kod nekih ljudi.

Ako planirate da obavite neku energičnu aktivnost posle jela, stručnjaci preporučuju da sačekate najmanje 30 minuta nakon što završite sa jelom.

Takođe, uopšte ne morate da trošite mnogo vremena da biste iskoristili kretanje u ove svrhe, dovoljno je svega 10 do 15 minuta hoda.
.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here