Jednostavni saveti za blistav osmeh

0

Oprezno s ugljenim hidratima

Zube i desni ne uništavaju samo slatkiši, nego i drugi ugljeni hidrati. Možda ste mislili da prženi krompiri nisu štetni za vaše zube, ali ste se prevarili.

 

Naime, ugljeni hidrati se lako pretvaraju u jednostavne šećere koji stvaraju bakterije u usnoj šupljini. Te bakterije najpre uništavaju desni, a potom i zube.

 

Kako se to ne bi dogodilo, smanjite unos ugljenih hidrata i jedite ih samo uz glavne obroke, ali nikako kao međuobroke.

 

 

 

Oprezno sa sokovima

Poznati svetski stomatolozi savetuju da nikada ne perete zube odmah nakon ispijanja slatkih i gaziranih sokova. Zašto? Kad kiselina iz takvih sokova dođe u dodir s pastom sa snažnim četkanjem zuba, dolazi do uništavanja zubne gleđi. Dakle, nakon što popijete gazirani sok, nemojte odmah prati zube, najpre pojedite nešto ili žvaćite žvaku.

 

Povećajte unos vitamina C
 

Ljudi koji unose manje od 60 miligrama vitamina C u organizam dnevno, češće imaju problema s desnima, a samim tim i sa zubima.

 

Ako želite zdrav i lep osmeh, ne zaboravite na vitamin C. Možete ga unositi putem hrane ili kao dodatak u kapsulama.

Pijte čaj
 

Antioksidansi su dobri za zube i desni. Crni i zeleni čaj bogati su antioksidansima i zaštitiće zdravlje vaše usne duplje. Osim toga, čaj pomaže i pri ublažavanju neugodnog zadaha iz usta jer sprečava nastanak bakterija koje to uzrokuju. I ostali čajevi sadrže sastojke koji pomažu pri očuvanju zuba i desni, stoga stomatolozi preporučuju barem jednu šoljicu čaja dnevno.

 

 

Dnevno barem jedna jabuka
 

Jabuka je jako zdrava za zube i desni. Naime, hrskavo voće i povrće poput jabuke i šangarepe ima ulogu četkice za zube dok ga žvaćete. Takve namirnice posebno se preporučuju pušačima i onima koji piju puno kafe. Sastojci u jabukama ne samo da čiste zube, nego im vraćaju i sjaj. Dakle, dnevno pojedite barem jednu jabuku. Nakon toga popijte čašu vode i nemojte odmah prati zube. Pustite jabuku, ali i ostalo hrskavo voće i povrće da napravi svoje.

 

Ljubite se
 

U poljupcu s partnerom ili partnerkom verovatno uživate zbog nekih drugih razloga, ali dobro je znati da to pomaže i očuvanju blistavog osmeha. Naime, ljubljenje podstiče pojačano izlučivanje tečnosti u usnoj duplji koja uklanja sve bakterije. Ako trenutno nemate sa kim da se ljubite, ne očajavajte. Sličan učinak izazivaju i žvake bez šećera.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here