Jordan: Na Bliskom istoku moguća eksplozija!

0

Preti eskalacija nasilja: Kralj Abdulah II
 

"Bojim se da bi napetost mogla da preraste u eksploziju i da sve strane plate cenu," rekao je hašemitski kralj na godišnjoj konferenciji jordanskih ambasadora.

Monarh je to rekao uoči sastanka Arapske lige u Kairu u subotu, na kome će možda biti data saglasnost za pocetak indirektnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Abdulah II je ponovo optužio Izrael da se igra sa vatrom jer preduzima unilateralne akcije u istočnom Jerusalimu, osvojenom u šestodnevnom ratu 1967. od Jordana.

 

"Izrael mora da izabere između života u izolovanoj tvrđavi u regionu ili postizanja mira sa svim arapskim i islamskim državama u skladu sa Arapskom mirovnom inicijativom," rekao je kralj.

Arapski mirovni plan, usvojen na arapskom samitu u Bejrutu 2002, nudi normalizaciju odnosa Izraela sa svim arapskim državama, u zamenu za povlačenje sa svih arapskih teritorija osvojenih u pomenutom ratu, uključujući i istočni Jerusalim, podsećaju svetske novinske agencije.

Pre dve nedelje Abdulah je rekao da bi rat mogao da izbije na Bliskom istoku ovog leta ukoliko ne bude napretka u obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

"Ukoliko dođe leto i nema aktivnog procesa, postoji dobra šansa za sukob i niko neće biti pobednik ako do toga dođe," rekao je Abdulah, kako su preneli izraelski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here