Jeromonah Pantelejmon predstavlja Srbe iz Afrike

0

Jeromonah Pantelejmon Jovanović

 

Izbor je održan 14. marta, a srpsku zajednicu iz tog dela sveta u Skupštini dijaspore zastupaće jeromonah Pantelejmon Jovanović, starešina crkve Svetog apostola Tome u Johanesburgu.

 

Protivkandidati su bili Milivoje Milovanović i Sava Mandić – ugledni i uspešni članovi srpske zajednice u Johanesburgu. Izbore je većinom glasova dobio otac Pantelejmon Jovanović.

 

Izabrano je takođe i Savetodavno telo čiji će zadatak biti da pomogne ocu Pantelejmonu da što efikasnije učestvuje u radu Skupštine dijaspore.

 

Za članove Savetodavnog tela su izabrani Kosta Babić, Milivoje Milovanovic, Sava Mandić i Siniša Tucaković.

 

Ideja je da se posle prvog zasedanja Skupštine dijaspore Savetodavno telo proširi sa jos nekoliko članova iz drugih gradova u Južnoj Africi, a u perspektivi i sa nekoliko članova iz Zambije, Bocvane i eventualno Zimbabvea i Namibije, gde god ima srpskog življa. Ti ljudi bi imali obavezu da skupljaju informacije o potrebama srpske zajednice na afričkom kontinentu i da predlažu konkretna rešenja, koja će otac Pantelejmon zastupati u Skupštini dijaspore.

 

Izborni skup je održan u nedelju 14. marta u porti crkve svetog apostola Tome u Johanesburgu. Nakon uvodnog izlaganja, pristupilo se izboru predsedavajuceg, članova izborne komisije, zapisničara i overivača zapisnika.

 

Prema proceduri mesto predsedavajućeg je pripalo najstarijem prisutnom članu srpske zajednice g. Kosti Babiću (rođenom 1936. godine, čiji je otac bio oficir jugoslovenske Kraljeve vojske i prvi predsednik srpske Crkveno-školske opštine u Johanesburgu), dok su u sastav izborne komisije izabrani Igor Marinković (predsednik Crkvenog Odbora), Nikola Ljubinković i Davor Savija. Za zapisnicara je izabrana Violeta Marinović (nastavnik u Srpskoj skoli Sveti Sava), a za overača zapisnika Živojin Jovanović.

Na skupu u Johanesburgu je, kako saopštava otac Pantelejmon, konstatovano "da naš rad i saradnja treba da budu potpuno otvoreni u duhu međusobne ljubavi i poštovanja na opštu korist i bolju budućnost svih Srba u Africi".

 

Tim povodom otac Pantelejmon je pozvao sve članove srpske zajednice da mu pošalju predloge, ideje, probleme, sugestije, potrebe, inicijative, a pre prvog zasedanja Skupštine Dijaspore koje će se održati na Vidovdan, 28. juna ove godine.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here