Tanjug/AP
Viola fon Kramon

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da ne zna kako bi moglo da izgleda kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, kada, kako je rekla, velika većina država EU, ali i SAD međusobno priznanje Srbije i Kosova smatraju jedinim rešenjem.

Na pitanje, povodom predstojećeg izveštaja EP, da li se smatra lobistkinjom za Kosovo, Fon Kramon je odgovorila da naravno to jeste.

– Jesam lobistkinja, ali ne plaćena. Ja sam lobistkinja interesa gađana Kosova. Zalažem se za kosovsku stvar, ali isto tako idem na Kosovo da od njih zahtevam sprovođenje reformi – objasnila je ona.

Na pitanje da li insistiranjem na međusobnom priznanju, uopšte moguće kompromisno rešenje, odgovorila da velika većina država članice EU traži međusobno priznanje, jer bez toga, kako tvrdi, nema budućnosti.

– Ne verujem da je kancelarka Nemačke govorila drugačije, a ni američki predsednik Džo Bajden. Po tom pitanju gotovo da nema razlike među državama. Postoje pojedine zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one žele uspeh dijaloga – objasnila je ona.

Fon Kramon je rekla da iz razgovora sa španskim kolegama zna da je Španija spremna da prihvati priznanje ako to Beograd učini.

Nadu, da će doći do takvog rešenja, po Kramoninom utisku daju, kako ona vidi neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio da će Srbija morati da „proguta gorke pilule”

Izvestilac iz senke Lukas Mandl, nije krio da mu se sviđa sa kojom je jasnoćom u nedavnom kratkom pismu predsedniku Vučiću, Bajden izneo američki stav, a to je da se zalaže za međusobno prizanje i evropsku integraciju Srbije i Kosova.

– Današnja Evropa je Evropa blagostanja, slobode i perspektive, a to sve imamo samo zato što smo prevazišli iracionalne konflikte izazvane etničkim, verskim, ideološkim razlikama. Takvi konflikti su prošlost, a budućnost je saradnja u zajedničkoj Evropi – rekao je on.

Mandl je smatra da je međusobno priznanje na dobrobit i građana Srbije, te dodao da izvestioci za Kosovo ne misle samo na građane na Kosovu, već i u Srbiji.

Fon Kramon kaže da nova vlada na Kosovu mora da se posveti reformskoj agendi, kao što je obećala građanima, ali ne sme zapostaviti i dijalog uz konstataciju da je samo dogovorom sa Beogradom moguće otvoriti evropsku perspektivu za dve zemlje

Međutim konstatovala je da je EU izgubila verodostojnost na Kosovu, koje čeka tri godine, iako je ispunilo sve preduslove, na viznu liberalizaciju.

Fon Kramon smatra i da pokretanje dijaloga sa Beogradom mora da se na neki način isplati Kosovu, a to je teško ako nije ispunjeno obećanje vizne liberalizacije.

Kazala je da zemlje članice EU moraju spoznati geopolitički značaj Kosova.

Istakla je da nova transatlantska saradnja uliva nadu, te dodala da će se videti koliko će Bajden lično da se bavi Balkanom, što bi mogao imenovanjem ličnog izaslanika.

Upitana da prokomentariše činjenicu da Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima svoje ćerka stranke u Albaniji i Severnoj Makedoniji i njegove izjave o velikoj Albaniji, Fon Kramon je kazala da postoji svuda mogućnost da stranke osnivaju svoje podružnice u drugim zemljama.

S tim u vezi navela je nameru francuskog predsednika Emanuela Makrona da na prošlim izborima za EP bude biran u Nemačkoj i drugim zemljama, na šta je, kako je dodala, bio opomenut.

– Ako mislite na izjave Kurtija u vezi velike Albanije mislim da one nisu bile upadljive. Inače smo mi oduvek govorili da smo protiv bilo kakve promene granica ili razmene teritorija – podvukla je ona.

1 COMMENT

  1. Lobista,
    Viola fon Kramon definitivno ima mozak manji nego guska. Gospodjo, koji je interes Srbije da prizna Kosovo? Nema tog interesa. Zasto bi priznali? Vi lopovi i lažovi iz EU i SAD ste ga već oteli. Ili mislite da jeste. Kompromis je, ako nisi znala, jednostavno rečeno da platite otimačinu, cirka 100 milijardi evara, i da se dodatno podeli Kosovo (po katastarskim knjigama) jer i Srbi na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, i da zadrže svoju imovinu i da žive gde i sa kim hoće. Naš predsednik Vičić će vam to bolje objasniti, gde su crvene-linije. Štap i šargarepa više ne radi! Srbije i srpski narod ne žele da se druže sa lopurdama iz Evrope. Srećan vam put; time nas nećete ucenjivati, jer mi ne želimo u EU! Vama se svet koji priznaje Kosovo, svodi na nekoliko zemalja iz Zapadne Evrope i kauboje iz Amerike. Nemaš ti pojma o geografiji gospodjo Viola fon Kramon! Zemlje kao Rusija, Kina, Indija, Brazil i 7 milijardi poštenih ljudi sa ove planete ne priznaju Kosovo kao državu i nikada neće. Možeš li ta razumeš te relacije? Sumnjam! Ko je tebe Viola fon Kramon pustio na političku scenu Evrope? To je dno dna! Kakav ti crni lobista, ti lupš gluposti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here