Jevreji osumnjičeni za skrnavljenje džamije

0

Oni se sumnjiče i da su polomili više od 300 maslina i zapalili dva automobila.
Izraelski vojni zvaničnici veruju da je to osveta zbog odluke vlade da zamrzne izgradnju novih domova za Jevreje u postojećim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

 

Foto: arhiva
 

Naseljenici iz obližnjeg naselja Jicar su ranije napadali Palestince i u decembru 2009. zapalili jednu džamiju.

Palestinci i SAD su zahtevali potpuno zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja.
Sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava. U njima i u istočnom Jerusalimu, gde Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje države, koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze, živi oko pola miliona Jevreja.

U prvom reagovanju na izveštaje o današnjem incidentu, portparol desničarske partije Jevrejski nacionalni front Itamar Ben-Gvir rekao je da je palestisnko selo u kome je džamija oskrnavljena neprijateljsko i da su odatle napadani stanovnici jevrejskog naselja.

"Došlo je vreme da Arapi shvate da jevrejska krv neće biti prolivana bez posledica", rekao je Ben-Gvir.

Izraelska armija je osudila napade, obećavši istragu i izvođenje počinitelja pred lice pravde. Izraelska služba bezbednosti Šin bet je takođe najavila istragu.

"Izraelska odbrambene snage smatraju vandalske akte uperene na sveta mesta vrlo ozbljnim", navedeno je u vojnom saopštenju.

Izraelski premijer Benjami Netanijahu naredio je u novembru prošle godine zamrzavanje izgradnje novih kuća za Jevreje na Zapadnoj obali. Ta mera ne obuhvata istočni Jerusalim, niti izgradnju javnih zgrada, sinagoga, škola i vrtića u postojećim jevrejksim naseljima.

Palestinska strana je zato ovu meru označila neodgovarajućom, odbivši da se vrati za pregovarački sto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here