Z. Vicelarević
Učesnici Oktobarskih susreta u Ofenbahu

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta je i pored vanrednih mera zaštite od koronevirusa organizovalo tradicionalne Oktobarske susrete pisaca dijaspore.

Književni stvaraoci, čuvari maternjeg jezika i ljubitelji lepe pisane reči su se na ovim, 26. susretima okupili u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu. Uz one koji su i ova teška vremena za druženje ipak uspeli da stignu, u programu su učestvovali i oni koje je pandemija sprečila da lično dođu. Tako su se u programu virtuelno preko velikog ekrana uključivali pisci i pesnici iz raznih delova Evrope.

Ljubiša Simić, predsednik Sedmice, poželeo je dobrodošlicu i jednima i drugima, a posebno je pozdravio Stevana Sinđelića, konzula Srbije u Frankfurtu, koji je pre početka programa preneo poruku ohrabrenja piscima.

– Neka vaše pero bude oružje u borbi za ispisivanje stranica u nekoj budućoj istoriji našeg naroda u rasejanju. Ovo vreme jeste teško, ali se moramo izboriti i sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i sve one vrednosti koje nas krase. Jedinstvo koje je u Sedmici vrlo izraženo i prepoznatljivo, dobar je znak da smo na pravom putu – istakao je Sinđelić.

Poruka ohrabrenja: Konzul Stevan Sinđelić

Program je održan pod motom Knjige i ljudi i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić: “Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod.”

U programu su učestvovali Dragica Šreder iz Hildena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Miloš Milojević iz Erlangena, Zdravko Lazarević iz Štutgarta, Aleksandar Saša Jovanović, Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić iz Frankfurta, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojzenštama, Ljubiša Ziša Stanković iz Kronberga. Najduži put je prevalila pesnikinja Danica – Dana Dodić, koja je na susrete došla čak iz Pariza.

Nije se uplašila: Danica Dodić iz Pariza

– Uvek se radujem da sretnem meni drage ljude koje dugo poznajem. Oktobarske susrete nisam htela da propustim ni po cenu karantina. Nisam se uplašila i hrabro sam krenula na ovaj put. U vozu su nam nekoliko puta ponovili da nas čeka obavezno testiranje kad stignemo u Frankfurt. Očekivala sam da će da nas na stanici sačekati brojni lekari i medicinski radnici. Međutim, sve je bilo pusto, niko me ništa nije pitao – rekla nam je Dana Dodić.

Virtuelno su se u program uključili Slavica Mastikosa i Dubravka Dragović Šeković iz Beograda, Tamara Ćirić iz Niša, Svetlana Matić iz Beča, Mirjana Stojanovska iz Bitolja, Jelena Ćirić iz Praga, Sonja Stoleska i Dimče Šinpinkarovski iz Struge, Ljubinka Stankov Perinac i Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, Dijana i Milan Kondić i Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Sergej Glovjuk iz Rusije i Živko Vujić iz Banjaluke.

U program se uključili pisci iz više zemalja

Aleksandar Vladisavljević je program upotpunio sa tri muzičke numere na violini.

Spona sa otadžbinom

– Sedmica već više od 25 godina gradi mostove između kultura i naroda, negujući i podstičući književno stvaralaštvo i prave ljudske vrednosti. Sedmica je formirana 1995. s ciljem da bude kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predstavljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom. Danas se trudimo da u ovim teškim okolnostima obeležimo četvrt veka postojanja i uspešnog rada, da pokažemo dostojanstvenu hrabrost u borbi za očuvanje maternjeg jezika i identiteta u tuđini – rekao je Ljubiša Simić.

Ljubiša Simić

Okupljaju se najhrabriji

– S obzirom na to da se čuveni Sajam knjiga u Frankfurtu ove godine održava virtuelno i mi smo odlučili da kombinujemo realno i virtuelno u čast knjige i njenih poštovalaca. Čovek je socijalno biće i svima socijalna distanca teško pada, a okupljaju se i sastaju samo oni najhrabriji. Nažalost, broj posetilaca je ograničen – rekla nam je Zlata Ikanović, pesnikinja i sekretar UP Sedmice.