Joca Amsterdam ne može pred hrvatski sud ni kao svedok

0

Pred srpskim sudom ga čeka suđenje za isto delo: Joca Amsterdam

 

Sud je odlučio da zatraži od holandskog pravosuđa izveštaje o istrazi i tajnom praćenju Jocića i njegovog kuma Slobodana Đurovića, zbog sumnje da su u toj zemlji osnovali zločinačku oraganizaciju, a što je na prošloj raspravi zatražio hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Tužilaštvo tim dokumentima želi da potvrdi iskaze krunskog svedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, koji su Jocića i Đurovića opisali kao osobe blisko povezane s kriminalom.

Knežević je, svedočeći pred zagrebačkim sudom, nazvao Jocića "prvoligašem srpskih mafijaša", a Đurovića, koji se u optužnici pominje kao veza između Jocića i Pukanićevih ubica, a koga su drugi svedoci opisali kao "poslovnog čoveka besprekorne prošlosti", je nazvao osobom visoko rangiranom u "balkanskoj konfederaciji kriminala".

Jocić, za koga se pretpostavlja da je Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona evra, optužen je kao naručilac i pod tom optužbom u pritvoru u Beogradu čeka početak suđenje.

 
U nastavku dokaznog postupka na sudu će se pročitati i zapisi sa Pukanićevog mobilnog telefona, kao i zapisnik o sadržaju njegovog sefa.

Kako je na prošloj raspravi suđenje zbog naknadnog dolaska optuženog Bojana Gudurića počelo ispočetka, pročitani su iskazi do sada ispitanih svedoka, a sud u nastavku treba da odluči hoće li iz spisa izdvojiti delove iskaza prvooptuženog Roberta Matanića.

Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović uhapšeni su sedam dana nakon ubistva i otad su u pritvoru. Milovanovića je u leto 2009. uhapsila policija Srbije, a Gudurić, koji je po optužnici čekao sa snajperom da ubije Pukanića ako eksploziv otkaže, početkom februara predao se policiji u Banja Luci i prebačen je u Sarajevo odakle je izručen Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here