Johanes Han – komesar za proširenje i susede

0

Zadužen za susede: Johanes Han
 

Han je do sada bio komesara za regionalnu politiku i smatra se dobrim poznavaocem Balkana.

Resor proširenja udružen je u novoj komisiji s resorom odnosa sa susedima jer u toku mandata nove Evropske komisije koji traje do 2019. godine, neće biti prijema novih članica u EU.

Svih 28 država članica imaju svog člana Komisije, osim Luksemburga iz kojeg dolazi sam predsednik Junker, kao i Italije iz koje dolazi Frederika Mogerini, nova visoka predstavnica za spoljne poslove.

Junkerova ekipa poslednjih nedelja pokušavala je da pomiri različite prioritete pokušavajući da sastavi Komisiju koja bi bila politički i geografski uravnotežena, ali i poštovala načelo rodne ravnopravnosti.
 

Izazovi

Najveći izazovi Junkerovoj komisiji biće stvaranje uslova za ekonomski rast, rat u Ukrajini, kao i pregovori o transatlanstkoj bescarinskoj zoni sa SAD. Junker je rekao da će njegova komisija imati izrazito ekonomsku orijentaciju i najavio plan vredan 300 milijardi evra koji bi trebalo da pomogne pokretanje posustalog točka evropske privrede.

Prestižno mesto za ekonomiju i finansije pripalo je Francuzu Pjeru Moskovisiju, bivšem socijalističkom ministru ekonomije, koji lane nije uspeo da ispoštuje evropska pravila o budžetskom deficitu.

 

Nemac Ginter Etinger biće komesar za numeričku ekonomiju, oblast koja će biti jedan od visokih prioriteta nove Evropske komisije.

 

Britanac Džonatan Hil vodiće komisiju za finansijske usluge.

Većinu članova nove komisije su bivši predsednici vlada i ministri. Tako, niko ovog puta neće moći da kaže, kao što je to bio slučaj ranije, da u EK sede "prerađeni" političari, oni koji su izgubili funkcije, pa su našli dobro uhleblje. O tome najbolje govori i primer predsednika vlade Finske Jirki Katainena koji je podneo ostavku da bi postao evropski komesar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here