Jovan Pavlović umetnik godine

0

 

Svirka je i zvižduk: Jovan Pavlović (treći sleva)

 

 

Beograđanin koji živi u Tronhajmu, akademski muzičar Jovan Pavlović (34), dobio je visoko priznanje Trendelaga. Skupština ovog regiona u srednjoj Norveškoj jednoglasno ga je proglasila "Umetnikom godine 2010" i dodelila mu stipendiju od 150.000 kruna za njegove muzičke projekte.
 

 

– Stipendijom ću podsticati muzičare i druge umetnike manjinskog porekla, nastanjene u Trendelagu, da se posvete umetničkoj karijeri bez obzira na njihovu etničku, kulturnu i religioznu pripadnost. Komponovaću i aranžirati muziku za tri različita benda: "Bengalo", "No border Orćestra" i "Urban Tunelis Klezmer Band" – planira Jovan Pavlović.

 

Evropski orkestar

Jovan Pavlović je 2000. godine, u Tronhjamu, osnovao bend "Bengalo", koji je po svom stalnom sastavu orkestar juga i severa Evrope. Srpsko-grčko-norveško-švedska grupa veoma je uspešna. Nastupajući sa gostima i drugih nacionalnosti, poznata je po izvodjenju muzike sa Balkana.

Pavlović je u obrazloženju priznanja ocenjen kao maestralan muzičar, koji izvanrednim muzičkom radom i globalnim shvatanjem muzike dočarava svetske vrednosti. Uspeva da sjedini različite muzičke žanrove i muziku različitih kultura u celovit izraz sa elementima narodne i moderne muzike.

Jovan je kao mladić došao na ugledni tronhajmski Konzervatorijum, na kom danas drži časove iz yez-linije, sa već stečenim muzičkim obrazovanjem u zavičaju. Harmonikom je u najlepšem tonu predstavio svoju Srbiju.
 

Saradnja sa pozorištem

 

Pored komponovanja i aranžiranja za različite bendove, Jovan piše i muziku za pozorište, "Tronhajmske soliste" i Simfonijski orkestar u Tronhajmu, sarađuje za nizom vodećih muzičara sa Balkana. Zajedno sa grupom "Rasmus & Verdens Beste Band", 2007. godine dobio je značajnu nagradu "Spileman"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here