Jugoslavija rodila nove zločine

0

 

Predsednik Udruženja Jadovno Dušan Bastašić izjavio je u Beogradu da glavni uzrok zaborava genocida nad srpskim narodom u kvinsliškoj NDH leži u posleratnim težnjama da se izgradi duh jugoslovenstva i zatre sećanje na sve nacionalno, a najviše na žrtve.
On je na tribini "Zašto negujemo kulturu zaborava" rekao da je ta politika potiskivanja sećanja nastavljena i nakon poslednjih ratova zbog takozvanog razvijanja dobrosusedskih odnosa. Istakao je, međutim, da je taj izgovor apsolutno neprihvatljiv za poštovaoce srpskih žrtva.
– Gotovo je zaboravljen taj deo našeg ličnog, porodičnog, nacionalnog i istorijskog iskustva iz perioda NDH koji je jako važan za integrisan identitet i da danas razumemo ko smo i šta smo – rekao je Bastašić na tribini, koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
On je podsetio da je prvih 132 dana rata u gospićkoj grupi logora ubijeno 40.123 ljudi, od kojih 38.010 Srba i istakao da se o tome malo govori, kao i da osim direktnih potomaka žrtava, malo ko zna za stravične zločine nad srpskim narodom.
Bastašić je zapitao da li je potrebno da se čeka narednih 25 ili 30 godina do stogodišnjice obeležavanja Drugog svetskog rata da se o ovoj temi progovori kako to nalažu moralne i hrišćanske norme, kao što je to bio slučaj s obeležavanjem Prvog svetskog rata.
– Opasan je taj zaborav, jer ukoliko brišemo čitav deo nacionalnog iskustva, samim tim je naša sutrašnjica neizvesnija – naglasio je Bastašić.
Gordana Dostanić iz Udruženja "Ognjena Marija Livanjska" rekla je da mladi ne znaju mnogo o zločinima koji su se dešavali tokom Drugog svetskog rata. Prema njenim rečima, u obrazovnom programu mnogo toga propušteno je zbog izgradnje nadnacionalne zajednice. Međutim, taj cilj nije postignut prećutkivanjem nego se sve ponovilo.

Atlas logora
Predsednik Srpskog nacionalnog društva Prebilovci Milenko Jahura poručio je da njegovo i slična udruženja, koja su povezana organizacijom Sabranje, planiraju da naprave atlas i kalendar genocida.
– Mi bismo snimili, fotografisali i opisali svako stratište da se ne bi zaboravili zločini nad Srbima – rekao je Jahura, čije udruženje gaji sećanje na stravičan genocid koji je NDH počinila nad žiteljima hercegovačkog sela Prebilovci 1941. kada je na monstruozan način pobijeno više od 800 staraca, žena i dece, kao i tek rođenih beba.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here