Deutscher Bundestag/Lichtblick/Achim Meide
Josip Juratović

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je da nova nemačka vlada želi jačanje demokratije i prema Evropskoj uniji i prema Zapadnom Balkanu, kao i da EU mora jasno da kaže da li želi države Zapadnog Balkana u svom članstvu.

Kako je rekao na predavanju “Nova politika SR Nemačke u jugoistočnoj Evropi”, pristup nove nemačke vlade je veći angažman na jačanju demokratije, kroz civilna društva, ali i kroz sve demokratske strukture, koje postoje u svim strankama.

Ističe da EU mora iskreno da kaže da ona ne pregovara, nego da postavlja uslove za članstvo, a Zapadni Balkan mora da da odogovor da li to želi.

“Imamo jednog Orbana, ne treba nam šest”

Kako kaže, i EU mora jasno da kaže da li želi države Zapadnog Balkana u svom članstvu.

– Mi Zapadnom Balkanu 19 godina govorimo – imate perspektivu, a onda dođu iz Brisela pa se napravi “teatar”. Jako bitno da se i Slovenija i Hrvatska malo više angažuju – rekao je Juratović u Ljubljani i dodao da je samit EU i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, u vreme slovenačkog predsedavanja EU, bio prava “katastrofa”, pošto nisu ništa rekli o perspektivi, nego prikupili novac kojima su nagradili autokrate.

Ističe da mora da se napravi aktivni politički angažman za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i za proširenje EU i da mora da se prestane sa diplomatskim pričama.

– Ne možete u EU ako ne verujete prvom susedu. Imamo jednog Orbana, ne treba nam još šest takvih – rekao je on i dodao da treba biti fer i otvoriti pristupne pregovore sa svim državama Zapadnog Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here