Juriš na tursko kupatilo

0

 

Oronula zgrada Stare banje

Više od 5.000 Novopazaraca potpisalo je peticiju kojom se od Gradske uprave i nadležnih u Vladi Srbije traži da se Novopazarska banja ili Stara banja, kulturno-istorijski spomenik iz 15. veka, odmah renovira i vrati građanima. Potpisivanje peticije organizovala je grupa nevladinih organizacija udruženih u Forum 10 koje, kako ističe njihov koordinator Fahrudin Kladničanin, više ne mogu da čekaju i da gledaju kako banja, koja je pod zaštitom države, propada, a građani ne mogu da koriste njene kupatilo.
– Ovih dana ćemo snimati dokumentarni film "Novopazarska banja – tri godine robije" koji će na najbolji način odslikati u kakvom se stanju banja sada nalazi, planiramo i niz drugih aktivnosti i manifestacija kako bi nekadašnji ponos grada vratili građanima Novog Pazara – kaže Kladničanin.

Četa s lopatom
U naselju Novopazarska banja svojevremeno je izgrađen i Zavod za lečenje obolelih od mišićne distrofije koji ima i savremenija kupatila, međutim, Novopazarci su se radije banjali i lečili u starom turskom kupatilu za koje su mnogi i sentimentalno vezali, jer su zahvaljujući toploj i lekovitoj vodi lako pobeđivali išijas i razne reumatske bolesti.

Fahrudin Kladničanin

Ali, pre tri godine iznenada se, zbog dotrajalosti, a neki tvrde i po nečijoj narudžbini, obrušio krov na jednom delu kupatila što je bio razlog da već sutradan u banju upadnu pristalice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predvođene muftijom Muamerom Zukorlićem, s obrazloženjem da je banja vakufska imovina, da su oni dužni da brinu o njoj i da su došli da je renoviraju. Na licu mesta pojavile su se i pristalice Adema Zilkića, zatim zaposleni u ovdašnjem Ugostiteljskom preduzeću Lipa, predstavnici grada i nekoliko pojedinaca koji smatraju da je banja njihovo vlasništvo. Bilo je i ozbiljnih čarki, pa je morala da interveniše policija, od tada banja je pod kontrolom aktivista Mešihata i pod povremenim nadzorom policije, a na njoj ništa nije rađeno.
– Žao mi je što ne mogu da se okupam tamo gde sam se kupao bar 50 godina, bar dva puta nedeljno lečio se u toploj banjskoj vodi, a još žalije mi je kada prođem i vidim u kakvom se stanju banja trenutno nalazi. Ne interesuje me ko će joj biti vlasnik i ko će je renovirati, želeo bih da što pre proradi i da se bar još jednom u njoj okupam – ističe 76-godišnji Novopazarac Hakija Kolašinac.

Pretnje Strazburom
U Gradskoj upravi tvrde da je banja gradsko, odnosno narodno dobro i da je žalosno što uzurpirana propada i zarasta u korov. Spremni su da je renoviraju, ali samo kad se raščiste imovinski odnosi i kad se iz kupatila povuku ljudi muftije Muamera Zukorlića.
Tek kada je krenulo potpisivanje peticije i inicijativa da se banja renovira, oglasio se i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštenjem u kome se navodi da je formiran Odbor za obnovu Novopazarske banje, da je zatražena dozvola nadležnih za renoviranje i da će staro kupatilo uskoro ponovo primiti kupače. Prošlo je i od tada nekoliko meseci, a banja je i dalje u korovu. Iz Mešihata upozoravaju da ne mogu da počnu sa radovima zbog navodne opstrukcije gradskih i republičkih vlasti koje treba da obezbede potrebne dozvole.

Bitka za izvore
Bolje upućeni tvrde da samo banjsko kupatilo nema neku vrednost i da se glavna bitka bije za ogroman plac i više izvora termalne vode koja neiskorišćena otiče u obližnju Banjsku reku. Postoje i predlozi da se Banja sruši i da se na njenom mestu izgradi moderni velnes-centar koji bi poželeli mnogi Novopazarci.

 

Raj na carskom putu
"Oni koji su prokrstarili istok i zapad, kopno i more, rekli su: mi na svetu nismo videli ovakve banje, ovo mesto je raj za zaljubljene." Ova poruka ispisana je na arapsko-turskom jeziku 1594. godine iznad ulaza u Novopazarsku banju što govori da je banja još u to doba bila značajno mesto na carskom putu od Carigrada do Dubrovnika. Poruku je tek nedavno dešifrovao Mehmed Mujezinović, epigrafičar i profesor iz Sarajeva.

 

Nemar Agencije
Stara banja je sredinom prošlog veka proglašena kulturnim dobrom, a 1970. data na upravljanje Ugostiteljskom preduzeću Lipa iz Novog Pazara. Pre pet godina Agencija za privatizaciju prodala je Lipu jednom novopazarskom biznismenu, koji je računao da je zajedno sa gradskim kafanama kupio i banju. Ostalo je nejasno da li je banja izuzeta iz prodaje, jer je kulturno dobro. Sve do rušenja krova, banjom, kupalištem i kafanom gazdovao je zakupac Ismet Hasanović.

– Banja jeste vakufska imovina, i treba da se vrati Islamskoj zajednici, ali ne Mešihatu Muamera Zukorlića već Rijasetu Islamske zajednice Srbije koji je jedina autentična islamska zajednica u Srbiji, zatražili smo povratak, ako bude trebalo žalićemo se sve do Strazbura – kaže reis IZ Srbije Adem Zilkić.
Starom novopazarskom banjom godinama je gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće "Lipa" koje takođe smatra da je Banja njihovo vlasništvo. U Turskoj žive dve stare bošnjačke porodice koje će, kako su najavile, pokušati da dokažu da se banja nalazi na njihovoj dedovini. Da bi se bilo šta gradilo i renoviralo potrebno je da se najpre reše imovinski odnosi (što će po svemu sudeći potrajati), a potom je važno i da Zavod za zaštitu spomenika kulture napravi plan obnove i dovoli radove. Kako trenutno stoje stvari, Novopazarska banja će, uprkos peticiji 5.000 građana, još dugo ostati u korovu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here