Snovi na đubrištu

0

Život u sklepanim naseljima na periferiji Lime može biti vrlo težak, ali godine ekonomskog rasta u Peruu pomogle su da najsiromašniji malo odahnu, čak i naselja kao što je Gosen, koje se rodilo od đubrišta. Prošle godine je, prema zvaničnoj statistici, skoro pola miliona Peruanaca izašlo iz siromaštva.

Čuvanje unuka
Viktorija Ohante je nekad živela na deponiji i živela od sakupljanja đubreta. Danas ima novu kuću, njena ćerka ima posao u Limi, a Viktorija čuva unuke.

Antonio Abad se doselio u Gosen, divlje naselje na kraju Lime, pre 20 godina, a danas proizvodi vrata, prozore i nameštaj. Honorata Huaman zarađuje prodajom kolača a veći deo daje siromašnoj deci za školovanje, jer kao dete nije imala mogućnosti da se školuje. Rođena je u planinskom gradu Ajakučo, a imala je samo devet godina kada ju je majka prodala za vreću pirinča i vreću ječma. Tako je dospela u Limusa nasilnim mužem kojem je izrodila četvoro dece. Danas ima 60 godina i živi od prodaje kolača i sojinog mleka. Prvi put u životu ona zarađuje više nego što joj treba i i uplaćuje svakog dana 60 obroka za predškolsku i školsku decu.
 

Komšijska bašta
Marija del Pilar Condorkule je očistila smetlište ispred svoje kuće i uz pomoć komšija donela kamenje i napravila malu baštu u kojem zajedno gaje repu, rotkvice, krompir i zelenu salatu.

U poslednjih nekoliko godina mnogi su se u Gosenu otrgli od ekstremnog siromaštva. Lucija Liaza danas prodaje hranu i začine i kaže da su nekada zarađivali samo trećinu dolara dnevno, a danas skoro 30 dolara, pa sebi mogu da priušte i poneki luksuz. Mnogi su sami sebi smislili posao, od prodaje slatkiša i pranja rublja do nosača. Nekad je bilo nezamislivo otvoriti frizerski salon na smetlištu, a danas Fabiola Tuesta šiša i ulepšava žene u Gosenu za manje od dva dolara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here