Juriš preko trudnice do čamca

0

Dešava se da ljudi u situacijama – život ili smrti – uopšte ne misle na nemoćnije…
 

Nadležne službe ne znaju, čeka se naređenje… Da li će biti opšte evakuacije, ko ima prioritet? Pitanja bez odgovora. Besana noć u porodici. Familija i poznanici zovu, raspituju se, nude pomoć… Šta reći, šta se dešava? I dalje samo panika i neizvesnost.

 

U naselju, veliki broj porodica je izbeglo devedesetih iz Hrvatske. Čuju se vapaji: “Pomagajte, molim vas, dođite, ovde smo“! Kako u tim trenucima može da reaguje mama jednog dečaka, i drugog koje je na putu. Osećaj bespomoćnosti… kako hladne glave doneti ispravnu odluku?

 

Osvanula je… katastrofa

Besana noć je prošla. Osvanula je subota, 17. maj. Osvanula je katastrofa… Naselje koje nije bilo kritično preko noći “progutala“ je voda. Centar za evakuaciju koji je bio u osnovnoj školi “Jefimija“ mora da se izmesti jer je škola poplavljena.

 

Dolaze i prve spasilačke ekipe, u čamcima. Međutim, tada kreće pakao. Svakom je njegov život najbitniji, pa je počelo guranje, laktanje, čak i tuča, ko će prvi do čamca, pa do helikoptera, a onda… spas! I trudnica sa malim detetom teško se probija od mase. Ni zapomaganje majke, ni vapaji, ništa ne pomaže.

 

Ipak, jedan vojnik ugledao je uplašenu majku kako drži dete. Uzeo je mališana i pomagao majci da dođe do čamca. U čamcu, desetak ljudi, majki sa decom. Čamac je prepun, u jednom trenutku malo je falilo da se prevrne. Prisebnošću vojnika, čamac je uspeo da dođe do željene destinacije, odakle helikopter poleće do kasarne u Jakovu.

A onda, trka ko će pre u helikopter. Posle pet tura, majka u šestom mesecu trudnoće sa trogodišnjem sinom, najzad je ušla u letelicu. Spas od vodene stihije…

 

Sekunde do smrti u Obrenovcu

 

Dobro, poplave… Nego, šta bi u "Sili"?

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here